Кабінет міністрів України розгляне можливість створення в Москві української бібліотеки, яка буде у власності України. Про це прем'єр-міністр України Микола Азаров повідомив в ефірі «5-го каналу».

«Ми, думаю, таке питання розглянемо найближчим часом», - сказав він.

Коментуючи останні події навколо Бібліотеки української літератури в Москві, Азаров сказав: «З боку українського уряду, з боку Міністерства закордонних справ, посла України вживаються всі необхідні дії для того, щоб бібліотека працювала і здійснювала всі свої дії відповідно до законодавства Росії».

У той же час він зазначив, що бібліотека є власністю московського уряду.

«До цієї бібліотеки Україна не має ніякого відношення. Наші дії були б зовсім іншими, якщо б це була наша бібліотека або співробітники були б громадянами України. Наші дії були б більш рішучими й жорсткішими», - заявив прем'єр-міністр, підкресливши, що Кабмін може тільки рекомендувати російській стороні, щоб її дії в цій ситуації «проходили відповідно до норм, які, на мій погляд, є природними», повідомляє «УНІАН».

«Випадок цей викликає в мене безумовний жаль, і ми про це повідомили нашим російським колегам», - підкреслив Азаров.

Як повідомляв ForUm, 23 грудня 2010 року відділ боротьби з екстремізмом МВС РФ під час обшуку вилучив з Бібліотеки української літератури в Москві понад 50 книг для проведення психолого-лінгвістичної експертизи. Працівники міліції в електронному каталозі набрали слово «націоналізм» та вилучили всі видання, в яких було виявлено це слово.

24 грудня посол України в РФ Володимир Єльченко повідомив, що книги з бібліотеки вилучені в рамках кримінальної справи за фактом розповсюдження екстремістської літератури.

26 грудня директор бібліотеки Наталія Шарина повідомила, що після цього бібліотеку було опечатано й закрито. За її словами, 24 грудня в бібліотеці пройшов другий обшук, у результаті якого були вилучені жорсткі диски з комп'ютерів, а також читацькі квитки.

12 січня в Міністерстві закордонних справ України повідомили, що Бібліотека української літератури в Москві повністю відновила роботу в звичайному режимі.

При цьому директор бібліотеки Шарина зазначила, що кримінальну справу за фактом розповсюдження екстремістської літератури в бібліотеці не закрито.

«Робота бібліотеки й кримінальна справа - це два паралельні процеси. Ми (співробітники бібліотеки) проходимо по цій справі як свідки, і її порушено проти невстановлених осіб. Бібліотека працює, слідчі теж працюють», - сказала Шарина.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

495