Прах губернатора Києва Семена Сукіна і черниць Печерського Вознесенського монастиря перепохований на території Свято-Флорівського жіночого монастиря у Києві. Як передає кореспондент ForUm'у, це другий етап перенесення поховань Вознесенського некрополя ХVI-XVII століть, знайдених під час археологічних досліджень на території сучасного «Мистецького Арсеналу».

Церемонію очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир.

 
 
«Ми виконуємо свій духовний обов'язок», - підкреслив він і підкреслив важливість того, що всі останки черниць будуть перепоховані, закликавши молитися за їхні душі. «Це обов'язок християнина, це кожен повинен здійснити», - зазначив Митрополит Володимир.


У свою чергу, голова КМДА Олександр Попов додав, що перепоховання праху губернатора Києва Семена Сукіна - це історична подія. «Семен Іванович Сукін у 1736 році був призначений генерал-губернатором міста Києва. Історики стверджують, що саме в його часи в Києві активно розвивалися військові містечка, будувалися канали, мостові, лікарня, лазні. Він недовго був генерал-губернатором, але залишив свій важливий слід в історії Києва... Його останки перепоховані на святому місці - біля стін Флорівського монастиря. А свого часу саме на Подолі генерал-губернатор Сукін працював, будував, розвивав наше місто. Думаю, це правильно з усіх точок зору, і в першу чергу - моральної. Ми зобов'язані пам'ятати всіх тих людей, які мали стосунок до нашого міста», - сказав Попов.


 
Генеральний директор ДП «Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький Арсенал» Наталія Заболотна нагадала, що це вже друге перепоховання. Перше перенесення поховань Вознесенського некрополя, виявлених під час археологічних досліджень на території нинішнього «Мистецького Арсеналу», відбулося 8 грудня минулого року.

«На території сучасного «Мистецького Арсеналу» раніше був Печерський Вознесенський дівочий монастир. І коли територія перестала бути об'єктом військового заводу і почалося будівництво культурного центру, за допомогою археологічної експедиції було знайдено 262 поховання. Це монастирські поховання. Останків дуже багато. Протягом 7-8 років вони зберігалися в Інституті Археології. З ними працювали вчені. Першу частину, 125 останків, ми перепоховали 8 грудня минулого року. Місце для цього обрано не випадково: рівно 300 років тому, в 1712 році, черниці Вознесенського монастиря були переведені саме у Флорівський монастир. Сьогодні ми перепоховали 65 останків, серед яких і останки генерал-губернатора Семена Сукіна, який був похований на території сучасного «Арсеналу» в 1740 році. Це єдине ідентифіковане поховання. Над ним була велика мармурова стела. Вона зараз зберігається у музейних фондах «Арсеналу». Не виключено, що ми її передамо на територію Флорівського монастиря, і вона стане частиною меморіального комплексу. Решта останків - це останки черниць. Серед них п'ятеро дітей, п'ятеро підлітків», - розповіла Заболотна.

Вона також підкреслила, що сьогодні, можливо, був перепохований і прах матері Івана Мазепи. «Хочу підкреслити, що Ігуменею Печерського Вознесенського монастиря останні 25 років була мати Івана Мазепи - Марія Магдалина Мазепа. Звичайно, вчені не можуть в силу об'єктивних причин підтвердити цю гіпотезу, як і не можуть її спростувати. Тому не виключено, що і Марія Магдалина Мазепа сьогодні тут знайшла спокій серед сестер», - зазначила вона.

Крім того, третє перепоховання, за словами Заболотної, може відбутися у листопаді-грудні цього року. За її словами, в майбутньому на території «Арсеналу» планується встановлення пам'ятного знака або каплиці в пам'ять про Печерський Вознесенський монастир.

 
У свою чергу, заступник директора Інституту археології НАН України, керівник експедиції Гліб Івакін зазначив, що третє перепоховання навряд чи стане останнім. «Залишилося ще більше сотні (поховань. - Ред.), які потрібно ще досліджувати. Але антропологів у нас дуже мало, вони працюють на всю Україну. Зараз, наприклад, у нас готується експедиція у Холм, шукати поховання Данила Галицького. Антропологи будуть брати в ній участь, і, звичайно, не зможуть займатися цими дослідженнями. Думаю, що четверте перепоховання відбудеться приблизно через рік після третього», - зазначив він.

Івакін також розповів, як вченим вдалося ідентифікувати останки Семена Сукіна і чому залишилися невідомими імена черниць, прах яких перезахоронюють. «Ми знали, що до «Арсеналу» був монастир. Після його розформування там діяла гарнізонна церква, яку розібрали в 1783 році, і там тривали поховання як місцевого населення, так і військових. У похованнях (черниць. - Ред.), навіть у склепах, не було ніяких паперів, написів на дереві і т.п. А ось над похованням губернатора Семена Сукіна залишилася частина його надгробку, його нижня частина, на якій вказана дата смерті і повністю ім'я», - розповів він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

268