Народилися Єльцин і Лещенко, а Росія і США припинили холодну війну.

1 лютого відзначається цілий ряд національних свят: в Алжирі – День евакуації, (відзначаєтьсяз 1968 року як день евакуації останнього іноземного солдата з алжирської землі), в Малайзії – День Федеральної території, в Нікарагуа – День авіації, в Сенегалі – День Конфедерації, в США – Національний день свободи. Цього дня 1 лютого 1865 р. президент США Лінкольн підписав резолюцію конгресу про внесення 13-ї поправки в Конституцію США про скасування рабства. Резолюція набула чинності 18 грудня 1865 р.В світовій історії день відомий скасуванням рабства в США (1865), відкриттям в США першої кіностудії (1893) і припиненням «холодної війни» (1992).

Лютий (лат. Februarius) – другий місяць у році, тривалістю 28 і 29 днів, названий на честь старогрецького бога підземного царства Фебрууса або Фебра. За іншою версією, його назва походить від обряду культового очищення від гріхів, покаяння в стародавньому Римі (лат. februarius – очисний). У той час лютий був останнім місяцем у році, тому саме в лютому прагнули очиститися від всього поганого, що накопичено за рік.

В різних країнах по-різному називають цей місяць: у Франції - «фебрис», в Італії - «фебрано», в Іспанії - «фебрера», в Литві - «васарис» і т.д. В сучасному мусульманському календарі другий місяць року носить ім'я «сафоар» (жовтий).

Спочатку лютий - «велика спокутна жертва року» - мав 28 днів. Він єдиний зі всіх місяців мав парне число днів, оскільки, за віруваннями стародавніх, лише непарне число приносить щастя.

На Русь назва прийшла з Візантії. Українська назва - лютий. Ця назва укорінилася лише наприкінці 19-го століття, а до цього «лютим» називали перший місяць року - «січень» або «сечень» (січень) (є також версія, що «сечень», будучи в ті часи останнім місяцем у році, «відсікав» рік). Вітри в лютому холодом січуть. Але ще лютує (тому по-українськи називається лютий), ось чому «лютнем» називали. Через часті завірюхи і заметілі лютий величали також «вітродуєм» і «лютнем». В лютому бувають великі морози, які відповідно називаються: тимофіївські (4 лютого), сретенські (15 лютого), власевські (24 лютого).

Крім офіційного існує і цілий ряд народних назв: «снежень», «крутень», «зимобор», «бокогрій», «криводорог», «казиброд», «казидорога», «межень» (межа між зимою і весною). В літописах його називали весільним, від зимових весіллів, здійснюваних від дня Богоявлення до Масниці.

Згідно з народними прикметами, дощовий лютий обіцяє такі ж весну і літо. Теплий лютий обдурить і принесе холодну весну із заморозками. Лютий холодний і сухий - серпень жаркий.

Іменинники: Макар, Савва, Федір, Арсеній.

Цього дня:

1587 Англійська королева Єлизавета I Тюдор підписує смертний вирок Марії Стюарт.

1669 Французький король Людовик XIV обмежує свободу релігії.

1709 Команда англійського корабля під командуванням капітана Роджерса знайшла на острові Хуан Фернандес в Тихому океані, що вважався нежилим, моряка Олександра Селкірка, який провів на ньому майже чотири з половиною роки після сварки з капітаном судна, на якому він плавав. Коли корабель приплив на батьківщину, капітан опублікував книгу «Подорож навколо світу», в якій описав і чудову історію порятунку Селкірка. Данієль Дефо використав цей сюжет для своєї книги, а Селкірк став прототипом Робінзона Крузо.

1788 Запатентований перший американський пароплав.

1819 Киргизи Великої Орди вступають у підданство Росії.

1893 Томас Едісон відкриває першу кіностудію - для створення фільмів для рееpshow машин - в Нью Джерсі, США.

1923 В Петербурзі о 10 годині ранку в будинку №76 по набережній р. Фонтанки відкривається перша в СРСР ощадна каса.

1930 В СРСР починається масова колективізація.

1931 Урочисте відкриття і перший знімальний день Центральної фабрики Союзкіно (нині «Мосфільм»).

1992 Декларація Росії і США про припинення «холодної війни».

2001 Іспанським черницям дозволили користуватися протизаплідними таблетками тоді, коли вони можуть піддатися насильству.

2002 В Лондоні відкрито пам'ятник колишньому прем'єр-міністру Великобританії Маргарет Тетчер, - мармурова фігура заввишки понад два метри.

1 лютого народилися:

1884 Євгеній Іванович Замятін (1884 - 1937), російський письменник, автор роману-антиутопії «Ми». З 1932 жив за кордоном.

1895 Джон Форд, американський режисер, продюсер, сценарист і актор.

1901 Кларк Гейбл, американський кіноактор («Занесені вітром»).

1925 Георгій Ефрон, син Марії Цвєтаєвої.

1931 Борис Миколайович Єльцин, перший президент Російської Федерації.

1942 Лев Лещенко, естрадний співак.

1954 Юрій Лоза, бард. Один з популярних співаків 80-х в СРСР.

1966 Стефані, принцеса Монако.

1968 Лайза Марія Преслі, дочка Преслі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

787