Україна відбирає російський газ відповідно до домовленостей. Про це сьогодні під час прес-конференції для регіональних і всеукраїнських ЗМІ сказав прем'єр-міністр України Юрій Єхануров.

«Все, що ми споживаємо, ми споживаємо узгоджено», - відзначив він.

Єхануров назвав повідомлення про несанкціонований відбір газу Україною, що з'явилося, черговою інформаційною війною. При цьому він підтвердив, що Україна збільшила споживання газу. За його словами, споживання газу наразі становить 427 млн. кубометрів на добу, з якої 161 млн. кубометрів припадає на населення. Це майже на 70 млн. кубометрів більше, ніж споживало населення при нульовій температурі.

Єхануров нагадав, що уряд зобов'язав усіх скоротити споживання газу, і робота над цим вже триває.

Він також подякував російським колегам за регулярні поставки газу і відзначив, що за минулу добу Україна отримала 568 млн. кубічних метрів газу, тоді як раніше ця цифра була на рівні 502 млн. кубометрів, тобто поставки навіть збільшені, відзначив він, передає «УНІАН».

Як повідомляв ForUm, 23 січня заступник голови правління ВАТ «Газпром», голова «Газекспорту» Олександр Медведєв заявив, що Україна не забезпечує в повному об'ємі транзит російського газу до Європи. «Газ в Україні залишається понад тих об'ємів, які були передбачені, що не дозволяє нам в повному об'ємі виконувати зобов'язання перед іноземними покупцями», - сказав Медведєв.

У той же час, того ж 23 січня Єхануров заявив, що Україна рекордно збільшила споживання газу, але виконує зобов'язання з транзиту. «Відверто скажу, що наші російські партнери нервують з цього приводу», - оскільки Україна значно перевищила режим споживання газу, відзначив він. «Я вдячний «Газпрому» і уряду Російської Федерації за розуміння, і що вони дозволили нам збільшити щоденні ліміти споживання», - підкреслив Єхануров. За словами Єханурова, Україна все зробить для того, щоб в найближчі дні за рахунок резервних засобів зменшити рекордне споживання газу.

Нагадаємо також, що Єврокомісія не підтвердила відбір газу Україною. Про це під час свого виступу в Брюсселі заявив єврокомісар Андріс Пібалгс.

Зокрема він підкреслив, що Європейська Комісія не отримала підтвердження тому, що Україна нібито проводила відбір російського газу, що призначався для Європи.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

303