НАК «Нафтогаз України» і «РосУкрЕнерго» створять спільне підприємство для постачання туркменського і російського газу в Україну.

Про це повідомив сьогодні журналістам на прес-конференції в Києві прем'єр-міністр України Юрій Єхануров.

«Основні поставки газу здійснюватиме спільне підприємство, яке буде створене протягом січня», - сказав український прем'єр.

Він відзначив, що відповідна домовленість закріплена в протоколі, підписаному сьогодні вночі в Москві. Єхануров повідомив, що протокол підписали голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Івченко, голова правління ВАТ «Газпром» Олексій Міллер і два представники компанії «РосУкрЕнерго», прізвища яких прем'єр не назвав. Він висловив надію, що це СП почне роботу уже з 1 лютого цього року, повідомляє «УНІАН».

Єхануров також відзначив, що СП здійснюватиме постачання в Україну близько 40 млрд. кубометрів туркменського газу і близько 22 млрд. кубометрів російського газу протягом цього року за ціною 95 дол. за 1 тис. кубометрів на кордоні Росія-Україна.

Як повідомляв ForUm, вночі 4 січня НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» досягли домовленості. Згідно з підписаною на 5 років угодою, Україна купуватиме російський газ за ціною 95 доларів за 1 тисячу кубометрів у компанії «РосУкрЕнерго». Своєю чергою «РосУкрЕнерго» купуватиме російський газ у «Газпрому» за ціною 230 доларів за 1 тисячу кубометрів. Висока ціна російського газу для «РосУкрЕнерго» компенсуватиметься більш низькою вартістю газу з Середньої Азії. При цьому транзитну ставку за транзит російського газу до Європи підвищено з 1,09 до 1,6 долара.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

656