Позиція Президента України Віктора Ющенка й уряду в газовому питанні «чітка і зрозуміла»: без дотримання балансу газу по Україні не може бути й мови про транзит газу через територію України.

Про це сьогодні на брифінгу заявив прес-секретар прем'єр-міністр Юрія Єханурова Валентин Мондрієвський.

За його даними, баланс газу на 2006 рік в Україні дорівнює 76,5 млрд. кубометрів, з яких 20 млрд., - власного видобутку, 40 млрд. – туркменський газ і 16,5 млрд. - російський газ, передає «УНІАН».

Мондрієвський також додав, що Україна як надійний партнер, хоче дотримуватися діючих угод, Україна готова до обговорення «прозорих справедливих вимог, якщо друга сторона погодиться на раціональні вимоги».

Він також сказав, що Україна є надійним комерційним партнером і Росії, і Західної Європи, і зобов'язана виконувати існуючі угоди.

У свою чергу, прес-секретар міністра палива і енергетики України Івана Плачкова Лілія Клочко сказала, що Україна має з Туркменістаном передоплату контракту по газу. Вчора, 2 січня, Президент Туркменістану Сапармурат Ніязов підтвердив, що поставки туркменського газу до України здійснюватимуться.

За словами керівника прес-служби НАК «Нафтогаз України» Едуарда Зенюка, те, що «1 січня наш газ (поставлений з Туркменістану), раніше виписаний, знаходився на території Росії – це факт».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

447