Вчора, 27 травня, під час здійснення превентивних антитерористичних заходів у Харкові співробітники СБУ під час спроби виїзду в Російську Федерацію затримали одного з керівників незаконного збройного формування з Краматорська Івана Лисенка, відомого під прізвиськом Псих, повідомляє прес-центр СБУ.

У відомстві зазначили, що Лисенко організував і озброїв групу з 40 людей для дестабілізації ситуації в місті.

«Затриманий визнав, що підпорядковувався призначеному громадянином РФ В. Гіркіним (прізвисько Стрілок) так званому військовому коменданту Краматорська (прізвисько Терець), який прибув з території АР Крим. У складі групи Лисенко тероризував місцеве населення, активно брав участь в диверсійних актах на території Донецької області. Зокрема, в середині квітня Лисенко з іншими бойовиками намагався захопити військовий аеродром м. Краматорська, здійснюючи збройний напад на пости українських військових. Брав участь у розробці та організації захоплень військових частин, розташованих у Донецьку. 23 квітня його угруповання штурмувало Краматорську райдержадміністрацію, застосовуючи вогнепальну зброю проти людей, які охороняли будівлю», - йдеться в повідомленні.

Крім цього, за даними СБУ, зловмисник разом з іншими найманцями виконував доручення Гіркіна щодо викрадення людей. Зокрема, він причетний до насильницького захоплення директора тролейбусного депо Краматорська, місцеперебування якого досі невідоме.

У зловмисника вилучені боєприпаси і флеш-носій з інформацією про проукраїнських активістів з Донбасу, яких він, за дорученням ватажків, залякував. Стосовно затриманого проводяться відповідні слідчі дії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

463