Другий тур президентських виборів, а також вибори депутатів Європарламенту від Литви відбудуться у балтійській республіці у неділю, 25 травня.

За законом про вибори президента Литви, для перемоги в першому турі один із кандидатів повинен був набрати більше половини голосів виборців з явкою понад 50%. В разі меншої явки для перемоги необхідно було би набрати голосів більше, але не менше третини голосів усіх зареєстрованих виборців.

У ході першого туру президентських виборів, який відбувся 11 травня, явка становила 52,23%. Однак жодному із кандидатів не вдалося набрати більше 50% голосів, повідомляє «УНІАН».

У другому турі за крісло глави держави боротимуться чинний президент Даля Грібаускайте і кандидат від Соціал-демократичної партії Зігмантас Бальчитіс, які набрали 45,89% і 13,63% голосів виборців відповідно.

Одночасно з президентом у Литві обиратимуть представників країни в Європарламенті.

За 11 відведених Литві в ЄП місць боротимуться дев'ять партій та одна коаліція.

Згідно з опублікованими Головною виборчою комісією списками, передбачені законом не менше 10 тисяч підписів змогли надати Соціал-демократична партія, Партія праці, Союз лібералів, партія «Порядок і справедливість», Союз лібералів і центру, Спілка селян і зелених Литви, Литовська партія зелених, Союз вітчизни - Християнські демократи, Союз народників, а також коаліція Виборчої акції поляків Литви та Альянсу росіян.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

41