Попит росіян на літні освітні програми за кордоном впав порівняно з минулим роком через запроваджені Європейським союзом (ЄС) санкції проти РФ.

Про це повідомила прес-секретар Російського союзу туріндустрії (РСТ) Ірина Тюріна. За її словами, у різних туристичних компаніях падіння попиту оцінюють на рівні від 20% до 50% порівняно з 2013 роком.

«Початок цього тижня ознаменувався черговим розширенням «чорного списку» Євросоюзу для Росії, до якого входять уже понад 60 осіб, яким заборонений в'їзд на територію ЄС, - нагадала вона. - Іноземні диппредставництва не раз заявляли, що пересічним росіянам, які збираються в закордонну поїздку, побоюватися санкцій не треба, оскільки всі країни зацікавлені у збільшенні туристичного потоку з РФ, і якихось перешкод в оформленні віз нашим туристам ніхто чинити не збирається».

«І все ж багато росіян відносять санкційну політику до себе, і найбільш уразливим в цьому плані виявився сегмент освітнього туризму», - підкреслила Тюріна.

Як свідчать туроператори, деякі батьки приймають рішення почекати з відправленням дітей на мовні курси на етапі подачі документів на візу, побоюючись відмови і штампу в паспорті, передає «ИТАР-ТАСС».

«На щастя, відмови від куплених раніше путівок не набули масового характеру, проте загальна затребуваність літніх освітніх програм за кордоном цього року помітно просіла», - повідомила прес-секретар РСТ.

За її словами, «значна частина ануляцій відбувається в регіонах, зокрема у Красноярську, Іркутську, москвичі виявилися менш схильними «санкційній» паніці». В першу чергу, як підкреслила Тюріна, страждає попит на освітні програми для школярів до 16 років. Серед країн найчастіше туроператори згадують США, Великобританію, Канаду та Австралію.

Тим не менш, за словами Тюріної, візи росіянам консульства цих країн видають без будь-яких ускладнень. «На загальному тлі трохи краще почуваються освітні табори Мальти та Кіпру, що можна пояснити відносною дешевизною порівняно, наприклад, з Великобританією», - зазначила прес-секретар РСТ.

Представник союзу підкреслила, що «туроператори не пригадують, щоб схожа ситуація з попитом на освітні тури була в попередні роки: як правило, будь-які потрясіння в економіці для цього виду туризму проходять більш гладко, ніж, наприклад, для масового пляжного або екскурсійного відпочинку. «Навчання за кордоном можуть дозволити собі здебільшого люди з високими доходами, а вони до кризових явищ схильні меншою мірою», - сказала Тюріна.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

122