Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у першому ж виступі свого третього терміну на посаді заявив про необхідність автономій та подвійного громадянства для угорців, які живуть в сусідніх країнах, зокрема, в Україні. Про це повідомляє Радіо «Свобода».

Виступаючи з промовою в парламенті після складання присяги глави уряду, Орбан заявив: «Ми розглядаємо угорське питання як європейське питання. Угорці, які живуть в Карпатському регіоні, мають право на подвійне громадянство, на права національної громади й на автономію».

При цьому він особливу увагу присвятив Закарпатській області України.

«Становище 200 тисяч етнічних угорців, які живуть в Україні, надає цьому питанню особливої гостроти. Угорська громада там повинна отримати подвійне громадянство, всі права національної спільності, а також вона повинна отримати можливість самоврядування. Це наші чіткі очікування від нової України», - заявив Орбан.

При цьому угорський прем'єр також заявив, що Угорщина підтримує владу України в її розбудові демократичної держави.

В Україні живуть, за різними даними, від 160 до 200 тисяч етнічних угорців, переважно на Закарпатті. В інших країнах угорські меншини помітно більші: у Сербії від 250 до 290 тисяч, у Словаччині близько 500 тисяч, а в Румунії від 1,25 до 1,5 мільйона.

Угорщина, яка до кінця Першої світової війни охоплювала значні території, що нині належать сусіднім державам, офіційно не ставить питання про «повернення» цих територій, але в останні роки все активніше домагається розширення прав угорських меншин у цих державах.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

313