Держсекретар США Джон Керрі заявив, що, на його думку, спрямовуючою рукою в ескалації кризи в Україні є президент Росії Володимир Путін.

Глава дипломатичного відомства попередив, що США перебувають лише «за декілька дюймів» від запровадження санкцій проти російського енергетичного і фінансового сектора.

«Просто відчувається, як він створює власну реальність, власний світ, які дуже серйозно усунуті від реальної обстановки, в тому числі, для людей у його власній країні», - сказав Керрі в інтерв'ю газеті Wall Street Journal.

Відповідаючи на запитання, чому адміністрація продовжує йти шляхом покарання окремих осіб або компаній, а не запроваджує санкції проти цілих секторів російської економіки, наприклад, енергетичного, фінансового або оборонного, Керрі відповів: «Ми за кілька дюймів від цього. Якщо вони підуть цим шляхом, то справа дійде саме до цього».

При цьому Керрі не сумнівається: дії Росії є результатом не якогось колективного російського бачення світу, а цілей окремої людини - Володимира Путіна. «Особистий чинник явно грає дуже значну роль в українській кризі, і цей чинник виявляється абсолютно недоречним для лідерів XXI століття», - вважає глава американської дипломатії.

«Це дивовижний вияв якоїсь особистої реакції на ситуацію, яка не вписується в уроки, засвоєні за останні 60-70 років. Він настільки відірваний від реальності, що стає сумно, коли починаєш думати про наслідки, - додав Керрі. - Російському народові доведеться заплатити за це певну ціну. Сумно, що це позначиться на російському народі, який, очевидно, не має платити цю ціну, оскільки все це є особистим рішенням президента Путіна».

На думку Керрі, звернення російського лідера до націоналізму є «особливо небезпечним у цей час і в цьому місці». Крім того, Керрі відкинув ідею, що Росія діяла спонтанно. «Немає сумнівів, що плани щодо Криму здійснювалися дуже продумано», - сказав він. «Звичайно ж, план є. І я б сказав, що він здійснюється з примітною рішучістю», - додав дипломат.

Напередодні США запровадили нові санкції проти Росії, яка порушила угоду в Женеві. Згідно із повідомленням Білого дому, нові обмеження торкнуться семи російських чиновників, а також 17 компаній.

Як раніше повідомляв ForUm, 28 квітня Сполучені Штати Америки оголосили про нові санкції проти Росії у зв'язку з подіями в Україні.

Віце-прем'єр РФ Дмитро Рогозін, який відповідає в російському уряді за ОПК, обіцяє, що санкції США проти космічної промисловості не залишаться без відповіді.

США вже незабаром можуть запровадити санкції щодо низки секторів економіки РФ у зв'язку з ситуацією довкола України

За матеріалами: «Голос Америки»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

596