Міністерство внутрішніх справ визнає, що 20 лютого в будівлі Кабінету Міністрів було двоє снайперів спеціальної групи швидкого реагування Головного управління боротьби з організованою злочинністю «Сокіл».

Про це в ході засідання тимчасової слідчої комісії Верховної Ради сказав заступник начальника спецпідрозділу «Сокіл» Олександр Єршов.

Він зазначив, що 20 лютого за розпорядженням тоді міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка група спеціального призначення «Сокіл» у складі 20 осіб, серед яких 2 снайпери з Луганська, була в будівлі Кабміну.

При цьому Єршов заперечує, що снайпери перебували на даху і вели вогонь по протестувальниках.

Водночас він визнав, що балістична експертиза вилученої у снайперів зброї не проводилася, була проведена службова перевірка, і її результати передані в Генеральну прокуратуру, передають «Українські новини».

Єршов також зазначив, що з 18 лютого на території Києва проводилася операція «Фортеця», згідно з якою бійці «Сокола» охороняли будівлю Міністерства внутрішніх справ та Головного управління боротьби з організованою злочинністю.

Начальник ГУБОЗ Сергій Руденко зазначив, що для здійснення цього плану за особистим наказом Захарченка в Київ були перекинуті групи снайперів з Луганська, Запоріжжя та Хмельницького.

Також на засіданні слідчої комісії начальник управління охорони громадського порядку Головного управління внутрішніх військ МВС Микола Климчук визнав, що в Києві з 18 лютого перебувало 30 озброєних пістолетами офіцерів ВВ.

Водночас, за його словами, з 15:00 у Києві за наказом Захарченка були озброєні вогнепальною зброєю 3 500 службовців внутрішніх військ.

Крім того, об 11:30 20 лютого на вулиці Банкову та Інститутську прибули бійці спецпідрозділу «Омега», які були озброєні автоматами АК-5,45.

Також Климчук повідомив, що 20 лютого з управління внутрішніх військ співробітників Управління державної охорони під розписку було передано 2 автомати Калашникова.

Саме ці автомати забрали з собою під час втечі Віктор Янукович і колишній командувач внутрішніх військ Станіслав Шуляк.

Нагадаємо, виконувач обов'язків генерального прокурора Олег Махніцький заперечує, що серед снайперів, які розстрілювали активістів Євромайдану 20 лютого на вулиці Інститутській в Києві, були іноземні громадяни.

Генеральна прокуратура не встановила причетність політичних сил, які на той момент були в опозиції, до снайперів.

Нагадаємо, німецький уряд наполягає на проведенні міжнародного розслідування вбивства людей снайперами в центрі Києва.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

360