Зміна валюти виплати кредитів на гривню змусить громадян більше платити банкам, заявив економіст великого банку Goldman Sachs (США) Майкл Бретман в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За його словами, для виплат за позиками кредитоотримувачі все одно повинні десь брати валюту, і в тому числі за необхідності купувати її за ринковим курсом. «Тепер же до цього додадуться витрати на переоформлення і, ймовірно, змінені на користь банку кредитні умови», - сказав він.

Бретман додав, що все це нагадує конфіскаційну реформу, подібну до тієї, що проводилася урядом СРСР у 1991 р. «Тоді Москва ввела в обіг новий тип паперового рубля і обмежила термін обміну старих грошей на нові всього-на-всього 3 днями. Багато людей втратили свої заощадження, а тіньовий сектор, звичайно ж, убезпечив себе заздалегідь. Сьогодні в Україні влада зацікавлена отримати побільше грошей для держбюджету, і конвертація кредитів може бути приховано спрямована саме на це. Банки отримають більше доходу і заплатять більше податків», - припустив експерт.

Він продовжив, що конвертація найбільш невигідна малозабезпеченим українцям, тому що подібні верстви зазвичай і без того ледве виплачують свої позики. «З початком кризи багато американців відмовилися від кредитів на будинки, машини та ін. через непомірні виплати. Але в США ставки та інші кредитні умови набагато кращі, ніж на українському ринку. Думаю, після конвертації багато з тих, хто раніше якось справлявся з виплатами, відмовляться від своїх позик», - прогнозує фінансист.

Нагадаємо, Національний банк України рекомендує уповноваженим банкам для уникнення валютних ризиків вжити заходів щодо зміни валюти виконання зобов'язань за кредитами, наданими в іноземній валюті, на нацвалюту.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

330