Україна не збирається відновлювати арсенал ядерної зброї. Про це заявив в.о. міністра закордонних справ України Андрій Дещиця в ході виступу на пленарному засіданні Саміту з питань ядерної безпеки у Гаазі, повідомили Forum'у в Департаменті інформаційної політики МЗС.

Керівник українського зовнішньополітичного відомства зазначив, що 20 років тому Україна позбулася запасів ядерної зброї в обмін на гарантії безпеки, територіальної цілісності і незалежності з боку держав, які підписали Будапештський меморандум - США, Великобританії та Росії.

За його словами, раптова і неспровокована агресія Росії проти України та анексія нею Криму не тільки поставили під загрозу суверенне майбутнє нашої держави, але й змусили багатьох замислитися про доцільність наслідування без'ядерного прикладу Україну.

Разом із тим Дещиця заявив, що, незважаючи на появу політичних закликів в Україні до відновлення арсеналу ядерної зброї, наша держава послідовно дотримуватиметься взятих на себе міжнародних зобов'язань і не має наміру змінювати свій без'ядерний статус. «Україна шукатиме інші способи зміцнення власної безпеки та захисту територіальної цілісності і незалежності, зокрема в колективному форматі», - зазначив глава зовнішньополітичного відомства.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

532