Президент РФ Володимир Путін запевняє, що Росія вторглася до Криму, щоб захистити етнічних росіян, а Україна опинилася під владою неонацистів, націоналістів та антисемітів, нагадують на сторінках Foreign Policy експерти Ендрю Фоксолл і Орен Кесслер (аналітичний центр The Henry Jackson Society, Лондон).

«Від риторики Путіна легко відмахнутися: як-не-як, він - серійний вигадник і фальсифікатор, він об'єднує геїв в одну категорію з педофілами й очолює державу, де козаки серед білого дня нападають з газовими балончиками і нагайками на панк-співачок», - йдеться в статті.

Але не все так просто. Так, Захід справедливо не вірить приводам Путіна для вторгнення в Крим. Але «є незручна правда: значна частка нинішнього уряду в Києві - а також протестувальників, які привели цей уряд до влади, - дійсно фашисти», - пишуть експерти, повідомляє «Інопреса».

Автори радять Заходу здійснити «двосторонній дипломатичний наступ» - проти путінської пропаганди та українських ультраправих одночасно.

В Україні виникла партія «Свобода». Її лідер Тягнибок публічно скаржився, що Україною керує «москальсько-жидівська мафія», а його заступник обізвав кінозірку Мілу Куніс «брудної єврейкою». «В очах «Свободи» геї - збоченці, а чорношкірі не годяться, щоб представляти країну на «Євробаченні», - йдеться в статті.

У нинішньому керівництві України віце-прем'єр, генпрокурор і віце-спікер парламенту - члени партії «Свобода». Один із депутатів від «Свободи» - засновник «Центру політичних досліджень Йозефа Геббельса».

Однак коли у листопаді в Україні почалася криза, західні офіційні особи проявили невідання, вважають автори. У грудні сенатор Маккейн стояв на трибуні поряд із Тягнибоком. У лютому Франція і Німеччина виступили посередниками при укладанні угоди між Януковичем та лідерами опозиції, серед яких був Тягнибок. На початку березня Держдепартамент США опублікував спростування неправдивих тверджень» Путіна про Україну, де запевняв, що українські ультраправі «не мають представництва в парламенті.

Західні коментатори проявили себе не краще, вважають Фоксолл і Кесслер. Телеведуча Ліз Валь пояснила свій відхід з RT America тим, що телеканал «зображував українську опозицію як рух з неонацистськими елементами».

Тим часом «Свобода» розвинула бурхливу діяльність. «Одна з головних вимог - вести всю державну діяльність українською мовою - стала законом. Він вмить зробив маргіналами третину громадян України (і 60% кримчан), які розмовляють російською. Потім партія почала боротися за скасування закону, який забороняє «виправдання злочинів фашизму», - йдеться в статті.

Щоправда, за соцопитуваннями, рейтинг Тягнибока - 5%, повідомляють автори. На їхній погляд, «Свобода» отримала занадто багато керівних посад через угоду, яку підтримали Франція і Німеччина.

«Отже, західні уряди як мінімум частково співучасники, які допомогли злету «Свободи», - підсумовують експерти. Вони радять Заходу підтримувати лише тих українських лідерів, які щиро борються за права людини. Слід також спрямувати більше коштів на дослідження «Росії та її колишніх володінь».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

866