У Донецькій області під час спроби незаконно перетнути кордон затримано учасника бойових дій у Чеченській Республіці та спеціального кореспондента газети «Аргументы и факты», які є громадянами Російської Федерації.
 
Як повідомляє прес-служба Державної прикордонної служби України, під час перевірки «зеленої» ділянки кордону прикордонники відділу «Дмитрівка» Донецького загону з допомогою приладу нічного бачення помітили людину, яка прямувала в Україну з боку Російської Федерації.
 
Ним виявився 32-річний житель Ростовської області. Крім паспорта, росіянин мав посвідчення учасника бойових дій у Чеченській Республіці. За його словами, він нібито прямував до дружини, яка мешкає в Донецькій області.
 

Також прикордонники встановили, що стосовно чоловіка діє заборона в'їзду на територію України. «З'ясовується можлива участь затриманого в масових заворушеннях у Донецьку», - повідомили у відомстві.

Ще одного росіянина, який виявився журналістом російського видання і незаконно перетнув державний кордон, спільно зі співробітниками міліції затримали прикордонники відділу «Новоазовськ».

Його зупинили біля кордону в напрямку населеного пункту Михайлівка під час перевірки дотримання правил прикордонного режиму. У закордонному паспорті 51-річного чоловіка не було відміток про перетинання державного кордону, а також не було імміграційної картки. Він спробував увести в оману правоохоронців і став запевняти, що потрапив в Україну легально на рейсовому автобусі через один із пунктів пропуску, а далі на попутному транспорті мав дістатися до знайомих в Новоазовську.

Однак прикордонники звернули увагу на взуття затриманого, яке було брудним, що свідчило про те, що він пересувався полем. Згодом надійшло підтвердження, що росіянин не перетинав жоден із встановлених пунктів пропуску.

Коли йому запропонували пред'явити для огляду вміст сумки і рюкзака він сильно занервував і продовжував наполягати, що нічого не порушував. На поставлені конкретні запитання щодо порядку проходження прикордонного контролю чоловік чіткої відповіді не надав. З пояснень, чоловік є спеціальним кореспондентом газети «Аргументы и факты» і прибув в Україну висвітлювати ситуацію в прикордонній області та АР Крим. Побоюючись, що легально через пункти пропуску його можуть не пропустити, він вирішив перетнути державний кордон незаконно, користуючись картами з мережі Інтернет. Під час огляду речей у нього виявили посвідчення журналіста газети «Аргументы и факты», фотокамеру «Cаnon», диктофон і ноутбук.

Всього за добу через українсько-російський кордон не пропустили 589 громадян РФ. Шестеро з них, можливо, причетні до екстремістської діяльності на території України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

840