Скасування депутатських пільг не допоможе державній скарбниці, оскільки економія від цього рішення мінімальна. Таку думку висловив «Погляду» директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Володимир Фесенко.

«Справа не в економічній доцільності цього рішення. Це називається «революційний популізм». Треба показати людям на Майдані і в країні, що вони обмежують себе і стають ближчими до народу», - каже політолог.

Фесенко зазначив, що в парламенті є певна кількість багатих депутатів, серед яких і депутати, які стояли на Майдані, які мають легальний бізнес. У різних фракціях також є люди, які живуть не лише на зарплату (їм партії доплачують офіційно).

«Це ілюзія, що можна потрясти депутатів і скарбниця відразу збагатиться, а якщо зараз «трясти» великий бізнес, то це може сумно закінчитися як для європейської перспективи України, так і для нормального функціонування економіки», - упевнений політолог.

Нагадаємо, що 28 лютого народні депутати України підтримали в цілому законопроект №1075 «Про внесення змін до закону України «Про статус народного депутата України» (щодо скасування та обмеження пільг)».

Документ скасовує низку норм, якими народним депутатам України створюються відповідні привілеї і переваги. Також закон скасовує норму, яка гарантувала виплату матеріальної допомоги у розмірі заробітної плати з урахуванням всіх доплат та надбавок, які отримують працюючі народні депутати, а в разі неможливості працевлаштування після зазначеного строку, за колишнім народним депутатом гарантовано збереження матеріальної допомоги у розмірі 50% заробітної плати з урахуванням всіх доплат та надбавок, які отримують працюючі народні депутати, до досягнення ним пенсійного віку за умови, що трудовий стаж його перевищує 25 років для чоловіків і 20 років для жінок.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

534