Президент України ініціював проведення дострокових виборів на кінець осені - початок грудня 2014 року цілком логічно. Бо переглянути Державний бюджет і закласти необхідні кошти на виборчі кампанії депутати можуть тільки за підсумками першого півріччя. Якщо вибори проводити прямо зараз, доведеться позбавити зарплат бюджетників, як мінімум на два місяці.

Проведення виборів Президента, парламенту, мера Києва та міських голів обласних центрів прямо зараз, на тлі політичної кризи, призведе до неминучого дефолту країни. У цьому не сумнівається соціолог, директор компанії Research and Branding Group Євген Копатько.

«Якщо вони хочуть прямо тут і зараз, - це не виключено. Але, з точки зору національних інтересів країни - це не найкраще рішення. Вибори можуть призвести країну до дефолту. Якщо ми намагаємося стабілізувати ситуацію цього робити не можна. В чому я бачу проблему? Якщо, припустимо, опозиція дотисне вибори, то в умовах політичної кризи вибори не будуть вільними. Процес стане додатковим тиском на суспільство, громадян країни. Це буде продовженням боротьби. Звісно, в таких умовах ніхто в економіку гроші вкладати не стане. І тоді погіршення економічної ситуації буде в наявності. Це елементарно і логічно», - підкреслює Копатько.

Він зазначив також, що відповідно до Конституції 2004 року, на поверненні до якої наполягає опозиція, вибори мають пройти в останню неділю жовтня, а виборча кампанія початися за 90 днів - у серпні 2014. Таким чином, у червні - липні 2014 року, можна внести зміни в бюджет, а уряду національної довіри знайти гроші на проведення виборів без шкоди для вчителів і медиків.

В іншому разі, стверджує експерт, вибори не будуть легітимними ще й з іншої причини.

«Якщо провести вибори прямо зараз, то ці вибори будуть нелегітимними. Тому, що за розвитку сьогоднішньої ситуації буде просто фіксуватися перемога однією стороною. Тут не буде вільного і безбоязного волевиявлення громадян у різних регіонах України, виходячи з останніх подій. І говорити про вільні вибори на тлі останніх подій не доводиться», - резюмував соціолог.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

447