Україна стала заручником у великій геополітичній грі світових альянсів і держав за лідерство і розділ сфер впливу, - вважає директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень Сергій Толстов.

В ефірі телеканалу БТБ експерт заявив, що Захід вважає Україну пішаком у своїй грі, якою можна і пожертвувати заради посилення позицій проти Росії.

«Україна мало б цікавила Захід і Росію, якби вона не займала такого важливого становища, коли б контроль над Україною не розглядався на Заході і в Росії як елемент балансу в системі європейської безпеки і взаєминах між Росією, ЄС і США», - заявив директор інституту.

«США хочуть Україну в НАТО, ЄС хоче відновити і підсилити програму «Східне партнерство», найважливішим елементом якої є підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Росія не хоче цього, оскільки це перешкоджає розвитку МС і євразійського інтеграційного проекту та послаблює позицію Росії в діалозі з ЄС», - додав він.

«Але на сьогодні, на жаль, для США та ЄС Україна є тим пішаком на важливому стратегічному напрямку, якого не шкода, можна пожертвувати, але він відіграє важливу роль у грі, в геополітичному змаганні з Росією», - зазначив він і додав, що в результаті такої жертви гинуть люди, падає економіка. Разом з тим - вважає він, і ЄС, і США недооцінюють ризики виникнення громадянської війни і розвалу України.

«Захід все-таки всерйоз не сприймає загрозу великої громадянської війни в Україні, він бачить організовану суспільну силу в західних областях, але не бачить її на південному сході», - зазначив він і додав, що просто політичні лідери цих регіонів не звертаються до людей за підтримкою, однак, і в південно-східних регіонах також вже створюються загони самооборони.

«Мета Росії - зберегти статус кво, забезпечити врегулювання політичного конфлікту в Україні і не допустити переходу України до західної сфери впливу, включаючи в першу чергу вступ до НАТО, про який кілька років тому говорили представники української опозиції», - вважає він.

Експерт додав, що якби українсько-російські відносини не були такими складними в минулому і якби міждержавні домовленості минулого року були досягнуті раніше - можливо, це б не допустило сьогоднішнього настільки гострого внутрішнього конфлікту.

«Принаймні, українсько-російські угоди дають можливість без вступу у Митний союз, зберігаючи автономний статус України до європейської системи, використовувати і російські кредити, і знижку на газ, і розвиток виробничої кооперації в тих галузях економіки, які не мають перспективи, якщо Україна підпише угоду з ЄС», - вважає Толстов.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

533