На думку оглядача Центру політичних інновацій Армана Абовяна, останні події на Майдані цілком можуть бути чітко продуманою провокацією. Про це він сказав в ексклюзивному коментарі журналістам телеканалу БТБ.

«Зростання насильства тією чи іншою мірою можна було спрогнозувати, адже агресія, яку планомірно нагнітали вже кілька місяців, повинна була, зрештою, у щось вилитися. Але я б не загострював увагу саме на цьому, оскільки набагато важливішою є те обставина, що вперше (зауважте!) за час протистояння застосували вогнепальну зброю! Причому поки що навіть незрозуміло хто першим це зробив. Не дивно, що сторони конфлікту звинувачують у цьому одне одного, але я більше схильний думати, що це була просто чітко продумана провокація», - сказав Абовян.

«Кому вона вигідна? Однозначно можу сказати лише те, що владі вона була невигідна точно. З однієї простої причини: є дуже багато політичних і геополітичних чинників, які тією або іншою мірою могли, скажімо, вплинути на владу, на всю цю ситуацію», - сказав експерт.

Однак водночас Абовян не схильний звинувачувати в провокаціях і опозицію.

«Я думаю, що тут (були задіяні) не горезвісні, а цілком реальні, відчутні треті сили, яким вигідно розгойдування ситуації в Україні», - сказав він.

На думку Абовяна, опозиція наразі може контролювати лише «дуже невеликий пласт своїх прихильників».

«Але я б не сказав, що ситуація безконтрольна. Вона контролюється тими маргінальними групами, які виросли і зміцніли за останні три місяці у навколомайданних подіях. Це горезвісний «Правий сектор» та їм подібні. Не хочу їх називати «фашистськими»... Це деструктивні сили», - вважає політолог.

«Люди, які закликають брати зброю, закликають до насильства, - це вороги як українського народу, так і держави, незалежно від того, на чиєму боці вони стоять. Будь-яка куля, випущена в ту або іншу сторону - це куля в державність країни. Треба чітко розуміти, що ультраправі або радикальні угруповання переслідують лише одну мету: вони воюють тільки заради того, щоб воювати. Не більше, не менше. І, природно, їх використовують ці ж треті сили. Я в цьому більш ніж упевнений, тому що ні владі, ні опозиції, наскільки б вона не була радикальною, невигідна кров на вулицях. Але зараз ми вже потихеньку наближаємося до ярма, країна стоїть на порозі цього кровопролиття. Але цього допустити не можна!», - підкреслив Абовян.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

413