Європейський Союз проводить політику подвійних стандартів щодо України. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу на тему: «Україна в системі геополітичних інтересів інших держав» заявив дослідник проблем Європи Віталій Чернаховський.

«ЄС зайняв абсолютно односторонню позицію: Асоціація (України - Ред.) з ЄС – за всяку ціну. Вони ні з чим не хочуть рахуватися. Насамперед, вони не хочуть рахуватися з думкою жителів України», - зазначив експерт.

При цьому він додав, що позиція Росії більш обережна у даному випадку.

«Ці подвійні стандарти (з боку ЄС. - Ред.) проявляються в тому, що вони на словах, виступаючи за самовизначення народу, фактично зараз нав'язують цю модель, так званого цивілізаційного вибору», - сказав Чернаховський.

При цьому експерт зазначив, що позиція ЄС полягає в обстоюванні й задоволенні своїх власних інтересів, без урахування інтересів України та її сусідів. Чернаховський підкреслив, що Євросоюз у цій ситуації не цікавить і позиція Російської Федерації.

«Вони вважають, що РФ втручається у справи України, при тому, що свої дії вони втручанням у внутрішні справи України не вважають. Це при тому, що серйозні євродепутати, єврочиновники прямо відвідують Євромайдан, роздають їжу протестувальникам і т.д. Сенатор Маккейн, наприклад, виступав зі сцени Майдану. Я собі не можу уявити, якби прийшов на якийсь захід котрись російський діяч, Затулін наприклад, чи якийсь депутат Держдуми РФ або сенатор Федеральних зборів РФ. Думаю, у нас була б маса заяв місцевих політичних партій про те, що це неприпустиме втручання у внутрішні справи України», - резюмував він.

Також, за словами Чернаховського, ЄС не готовий вести переговори про врегулювання ситуації в Україні у форматі Україна - ЄС - Росія.

Випадок із записом розмови заступника державного секретаря США Вікторія Нуланд, яка допустила лайливі слова стосовно ЄС, він пояснив емоціями.

«Думаю, що це було більш емоційне, оскільки вони вважають, що ЄС млявий, неенергійний, не досить втручається в українські справи. Це, швидше за все, був виступ, пов'язаний з тим, що в цьому випадку Вікторія Нуланд, як представник неоконсерваторів в уряді Барака Обами, вважає, що Євросоюз недостатньо тисне на Україну, щоб негайно було підписано Угоду про асоціацію України з ЄС», - підсумував він.


Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

253