Кримінальне провадження у зв'язку з розгоном Майдану 30 листопада 2013 року відносно екс-глави Київської міськадміністрації Олександра Попова та заступника голови РНБО Володимира Сівковича закрито, оскільки вони не приймали рішень про тортури, викрадання і вбивства людей, пояснив представник Президента у Верховній Раді, народний депутат від фракції Партії регіонів Юрій Мірошниченко.

«Логіка така, виходячи з кваліфікації дій: якщо це були тортури, вбивства, викрадення людей, то ці люди не підпадають (під амністію. - Ред.), незалежно від того, був це перший закон про амністію, другий чи третій», - сказав Мірошниченко.

«Але якщо це були рішення, які не передбачають тортури, викрадення, вбивства, то такі дії підпадають під амністію», - додав він, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Парламентарій нагадав, що перший прийнятий закон про амністію (у грудні 2013 року) залишився декларацією, оскільки не був забезпечений інструментарієм для виконання. У той же час другий закон, прийнятий Верховною Радою 16 січня 2014 року (про внесення змін до грудневий закон), був у правовій площині і передбачав амністію для обох сторін протистояння. У третьому законі (прийнятий Верховною Радою 29 січня 2014 року) визначено умови, за яких буде застосовуватися амністія до учасників акцій протесту.

Мірошниченко підкреслив, що порушення закону було з обох сторін протистояння.

За його словами, політики понесли політичну відповідальність - вони відсторонені від посад. Народний депутат також нагадав, що Кабінет Міністрів відправлено у відставку.

«Що стосується юридичної відповідальності, то вона не застосовується, виходячи з політичних уподобань. Тут повинні бути досліджені юридичні (норми. - Ред.) і відповідно до цих фактів прийнято рішення уповноваженими органами», - пояснив Мірошниченко.

Відповідаючи на запитання, яку реакцію Майдану може викликати рішення про закриття провадження відносно Попова, Сівковича та інших чиновників з розгону Майдану 30 листопада, Мірошниченко заявив: «Реакція людей залежить від того, яку вони отримують інформацію... Я сподіваюся, що наші колеги правильно це коментуватимуть - як рух до розблокування протистояння».

Нагадаємо, Печерський районний суд Києва 7 лютого закрив кримінальну справу проти екс-глави Київської міськдержадміністрації Олександра Попова та екс-заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича. Як повідомляв ForUm, після того як у ніч на 30 листопада на Майдані Незалежності відбулися сутички між правоохоронцями та мітингувальниками, 1 грудня десятки тисяч українців вийшли на вулиці столиці з протестом.

ГПУ встановила, що до подій на Майдані, які відбувалися 30 листопада, причетні заступник секретаря РНБО Володимир Сівкович, голова КМДА Олександр Попов, начальник Київської міліції Володимир Коряк і його заступник з громадської безпеки Петро Федчук. Їм вручено повідомлення про підозру у перевищенні службових повноважень.

Президент України Віктор Янукович 14 грудня відсторонив від посад Попова і Сівковича за клопотаннями ГПУ.

12 лютого стало відомо, що Печерський районний суд Києва 7 лютого закрив кримінальне провадження проти Попова і Сівковича.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

595