Пам'ятник Леніну треба було прибрати з бульвару Шевченка, щоб не допустити його руйнування. Про це в коментарі кореспондентові Forum'у заявив доктор історичних наук, професор Михайло Кірсенко.

«Звичайно, його треба було прибрати з бульвару Шевченка. Єдине, шкода саму статую, оскільки це справжній мистецький витвір скульптора Меркулова. Це дещо символічно: якщо не хочуть мирно і спокійно його прибрати, доводиться розбивати, що варто врахувати. Це стосується не тільки пам'ятників. Даний крок логічний. А чи потрібно було розбивати пам'ятник? Теоретично - не варто, а практично - вже була просто несила терпіти. Розбили його кувалдою, - і це теж досить символічно. Серпом - не можна, так хоч молотом», - заявив він.

На думку експерта, коли люди не хочуть і не розуміють, що краще мирно прибрати такі пам'ятники туди, де монументи варто зберегти для нащадків, то роздратування призводить до спалахів гніву і до таких витівок. «Це просто логічно й неминуче. Існує детермінізм історії, який можна пригальмувати, але не можна зупинити. У всіх країнах колишнього СРСР пам'ятники Леніну або зруйновані, або перенесені в музеї історії тоталітаризму чи тоталітарного мистецтва», - зазначив Кірсенко.

Нагадаємо, 8 грудня близько 18:00 група невідомих осіб у масках з прапорами ВО «Свобода» на бульварі Т.Шевченка в столиці з допомогою тросів знесла пам'ятник Леніну. У зв'язку з цим міліція відкрила кримінальне провадження за статтею 294 Кримінального кодексу України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

137