Українське суспільство дізналося, що у євроінтеграції є своя вартість, і, вийшовши на майдани в її підтримку, продемонструвало готовність взяти на себе ризики, пов'язані з підписанням Угоди про асоціацію і ЗВТ з ЄС. Таку думку під час круглого столу «Український форум» на тему «Європейська перспектива України: можливості та ризики» висловив директор Національного інституту стратегічних досліджень Андрій Єрмолаєв.

«Українці дізналися, що у євроінтеграції є своя вартість як кількісна, так і якісна. Активна частина суспільства продемонструвала готовність брати на себе відповідальність за подальші європейські зміни», - сказав він.

За словами політолога, той факт, що люди, які вийшли на площі в підтримку євроінтеграції, відгороджуються від політичних лідерів, «які спробували приватизувати Майдан», свідчить про зрілість нашого суспільства.

«Зрілість суспільства вища, ніж у політиків, які вже почали готуватися до виборів», - вважає Єрмолаєв.

Крім того, він зазначив, що вже сьогодні, в перший день саміту у Вільнюсі, буде проведено роботу щодо подальшої євроінтеграції України. «Мова йде про продовження роботи над самою Угодою (про Асоціацію з ЄС. - Ред.) і про те, що нам потрібен обмін дипломатичними сигналами, як облаштувати переговорний процес», - сказав він.

При цьому Єрмолаєв вважає, що на саміті у Вільнюсі сторони можуть підписати Меморандум щодо подальшої євроінтеграції України.

Що стосується наступного етапу дій, то, на думку політолога, Європі необхідно буде знайти нові важелі та можливості в налаштуваннях політики добросусідства, проблеми в якій проявилися під час підготовки України до підписання Асоціації з ЄС.

Що стосується самої України, то експерт вважає, що країна повинна мати щорічний план євродій, проводити реформи, оголосити війну корупції, розширити коло учасників переговорів з ЄС, включивши туди представників бізнесу, тощо.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

226