Рішення про призупинення євроінтеграційного курсу України продиктоване економічними причинами і носить тактичний характер.

Про це, як передає кореспондент Forum'у, заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров у парламенті.

«Це рішення важке, але єдино можливе при нинішній економічній ситуації, що склалася в Україні... Воно продиктоване виключно економічними причинами і носить тактичний характер», - заявив прем'єр.

Прем'єр підкреслив, що уряд чітко виконував єврозавдання. «На цьому шляху ми за загальним визначенням пройшли більше, ніж за десятиліття», - наголосив глава уряду.

Між тим він нагадав, що Україна має великий зовнішній борг, у тому числі перед МВФ, отриманий у 2008-2009 роках. Крім того, в Україні на 19% скоротилося хімвиробництво. Зокрема, через високі ціни на газ на 50% скоротилося машинобудування, на 6% - металургійне виробництво, експорт товарів у Росію зменшився приблизно на 2 млрд доларів, в Індію - на 15,6%, до Кореї - на 65%, в Індонезію - на 31,4%.

«Як ми можемо ігнорувати факт, що країни МС вирішили виключити режим вільної торгівлі з Україною у разі підписання Асоціації з ЄС?», - запитав Азаров.

Окрему увагу у своєму виступі прем'єр приділив зниженню кредитно-рейтингової позиції Fitch. Головною причиною стала неврегульованість торговельно-економічних відносин з РФ.

«Останньою краплею стала позиція МВФ, викладена в листі Кабінету Міністрів, отриманому 20 листопада. Зокрема, МВФ вимагає: надання кредиту в розмірі, необхідному для погашення боргів самому МВФ, підвищення майже вдвічі комунальних тарифів, заморожування зарплат, пенсій, соціальної допомоги на існуючому рівні, істотне скорочення витрат бюджету, ліквідацію пільгового оподаткування для сільськогосподарських виробників та ін.

Азаров підкреслив, що, виходячи з вищевикладеного, для України стало актуальним відновлення нормальних відносин з РФ.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

274