Кабінет Міністрів на своєму засіданні 13 листопада затвердив Національну програму протидії ВІЛ/СНІДу в Україні на 2014-2018 роки, повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

Завдання нової Загальнодержавної програми полягає у забезпеченні найбільш ефективних заходів і напрацювань попередньої п'ятирічної програми з урахуванням провідного міжнародного досвіду та експертних рекомендацій Організації Об'єднаних Націй (ООН).

Урядові аналітики зазначають, що затверджений план дасть можливість максимально ефективно задіяти наявні ресурси, і Україна зможе стати успішним прикладом у боротьбі та профілактиці СНІДу для країн Східної Європи і пострадянського простору.

Документ передбачає фінансування Програми у розмірі 7,56 млрд грн. Зокрема, до кінця 2018 року планується витратити на боротьбу з ВІЛ 5,6 млрд грн із держбюджету, 460 млн грн із місцевих бюджетів і 1,5 млрд грн донорських коштів Глобального фонду боротьби зі СНІДом.

До нововведень майбутньої Програми слід віднести пілотне впровадження ефективних форм організації надання медичної допомоги людям, які живуть з ВІЛ. Вперше передбачається гендерний підхід до організації та надання медичних послуг. Поряд з цим розроблено низку інноваційних заходів з профілактики та лікування хвороби.

Зокрема, підтримка вітчизняних медико-біологічних розробок антиретровірусних і замісних препаратів, а також доступ хворих на ВІЛ до допоміжних репродуктивних технологій .

Урядові аналітики зазначають, що до кінця 2018 року планується охопити лікуванням близько 140 тис. пацієнтів. Крім цього, програма передбачає значне збільшення числа кабінетів і центрів з тестування на ВІЛ, де буде забезпечуватися медичне та соціальне супроводження, здійснюватися інтернет-консультування, надаватимуть ся засоби індивідуального захисту.

За реалізацією Національної програми протидії СНІДу буде спостерігати міжнародна група експертів, які будуть застосовувати метод комп'ютерного моніторингу і моделювання на основі алгоритму GOALS, за значають експерти. Модель GOALS - це алгоритм розрахунку наявних ресурсів держави, прогнозування епідемії процесів та ефективних шляхів для виконання індикаторів програми на різних рівнях і з урахуванням різного розподілу фінансування - на національному і регіональному рівні.

Заступник Генерального секретаря ООН Мішель Сідібе, який консультував Уряд України з питання планування програми, високо оцінив зусилля Кабінету Міністрів у протидії хвороби і висловив своє переконання, що з прийняттям нової програми проти СНІДу перед Україною відкрилася можливість зупинити поширення ВІЛ і звільнити майбутнє покоління України від цієї хвороби.

Необхідно зазначити, що в 2012 році в Україні вперше за час незалежності зафіксоване зменшення кількості нових випадків ВІЛ. А за результатами першого півріччя 2013 року на 12% зменшився рівень смертності від хвороб, зумовлених СНІДом. За 10 років у шість разів знижено рівень передачі вірусу імунодефіциту від матері до дитини (з 27,8% до 4,9%), у десять разів збільшений рівень охоплення профілактичним антиретровірусним лікуванням жінок, у яких під час вагітності була діагностована ВІЛ-інфекція.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

138