В Україні діагноз «клінічна депресія » поставили менш ніж 4% громадян (близько 1,8 млн осіб). Такі результати дослідження австралійським Університетом Квінсленда лікарської статистики, пише «Сьогодні ».

Згідно з даними аналізу, найвищий рівень депресії - на Близькому Сході і в Північній Африці, у Східній Європі та в Карибському регіоні (там такий діагноз отримали понад 7% населення). А найнижчий рівень зафіксований у Східній Азії, Австралії та Нової Зеландії.

У Росії, на відміну від України, відсоток людей з діагнозом «клінічна депресія » досить високий (7%, або 10 млн осіб).

Вчені попереджають: кількість людей з діагнозом «депресія » безпосередньо залежить від рівня доступності медичних послуг. Наприклад, в Іраку такий діагноз майже не ставлять, тому що там з такою проблемою до лікарів не ходять. У деяких країнах взагалі немає лікарської статистики, тому вченим довелося робити висновки на основі власних розрахунків і опитувань населення.

За словами психолога Олександри Чистиліної, рівень захворюваності депресією пов'язаний з новинним фоном, рівнем демократії в країні й умовами роботи. «Судити за поставленими діагнозами не зовсім коректно: українці не люблять ходити до психологів, та й взагалі до лікарів. Американці біжать після тижня похмурого настрою до лікаря, а у нас це - звичайнісінький тиждень. Якщо говорити про різницю з Росією, то вищий рівень депресивності можна пояснити тим, що у них більш жорсткі закони, похмурий новинний фон, більше відчуття тиску на населення і більше агресії, що йде від самого населення. Все це впливає на настрій людини: вона не почувається вільною, а «клітка » завжди знижує щасливий фон. Ну, а друга причина - можливо, що у великих містах Росії походи до психологів більш популярні, ніж у нас », - зазначила вона.

«Українці багато думають про гроші. Але все таки менше, ніж росіяни. Швидше за все, незважаючи на часті стреси і безліч причин для поганого настрою, українці здатні переживати зневіру самостійно і не впадати в депресію. На неї просто немає часу: робота не дає зупинитися і захопитися «стражданням ». Росіяни, мені здається, більш ліниві, більш схильні перекладати провину за свої проблеми на владу і значно більше п'ють (адже це також одна з передумов до діагнозу) - звідси і депресія », - підкреслила психолог Наталія Єфименко.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

128