Організації, які надають фінансові послуги на дуже вигідних умовах, можуть бути шахраями. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході прес-конференції заявила директор департаменту регулювання та нагляду за наданням фінансових послуг фінансовими компаніями Нацкомфінпослуг Галина Павленко.

Вона повідомила, що на сьогоднішній день, згідно зі статистикою, в Україні працює близько 40 організацій з ознаками фінансових пірамід, на дії яких лише за три квартали цього року отримано 186 скарг. Найбільше постраждали від організацій, що пропонують «швидкі» гроші, жителі Донецької, Харківської, Закарпатської областей та міста Києва.

Назви всіх 40 псевдоадміністраторі в розміщені на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

«Люди часто страждають через низьку фінансову грамотність. Вважаю, що ази її потрібно викладати ще у школі», - підкреслила чиновник.

Павленко порадила людям не вірити яскравій рекламі, перевіряти ліцензії та уважно читати договори, які вони підписують.

«Подумайте, як можна отримати кредит під 2-5%... Знову ж деякі договори надруковані дуже дрібним шрифтом - їх неможливо прочитати. Люди також не звертають уваги на строк закінчення договору», - сказала вона.

Представник Нацкомісії нагадала, що у Верховній Раді зареєстрований законопроект про заборону фінансових пірамід в Україні.

«У разі його прийняття буде введена кримінальна відповідальність за створення фінансових пірамід, що передбачає ув'язнення до 8 років», - зазначила Павленко.

У свою чергу, директор департаменту регулювання та нагляду за кредитними установами Геннадій Дмитренко наголосив, що існує проблема з шахрайствами у кредит-кафе, інвест-компаніях і товариствах, що позиціонують себе як кредитні, але такими не є.

За його словами, для того щоб не потрапити у руки шахраїв, необхідно перевірити держреєстрацію, наявність ліцензій на видачу депозитів і кредитів, а також вивчити типовий договір, який, згідно з українським законодавством, можна взяти з собою.

«Також варто поцікавитися, скільки вони працюють на ринку. Вам повинні розраховувати повну суму, яку ви заплатите з урахуванням всіх виплат відсотків, можливих штрафів та пені за користування кредитів». - зазначив Дмитренко.

Він порадив громадянам звертатися з усіма питаннями у сервісний центр Нацкомісії за номером 044234-39-46.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

333