Міністри закордонних справ країн ЄС відзначають прогрес у виконанні Україною необхідних критеріїв для підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом і говорять про те, що Києву «треба поквапитися».

Саме ці положення пролунали під час засідання Ради ЄС з питань закордонних справ, яке проходить в Люксембурзі, в ході обговорення виконання Україною критеріїв, необхідних для підписання Угоди про асоціацію на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі, повідомив за результатами обговорення міністр закордонних справ головуючої в ЄС Литви Лінас Лінкявічюс.

«Часу залишається все менше і менше - всього лише п'ять тижнів. Я б не ризикував (з затягуванням виконання критеріїв, у тому числі і в ситуації з екс-прем'єром Юлією Тимошенко. - Ред.), так як інвестовано багато і політичного капіталу, і часу - пора зібратися і довести справу до кінця. Треба, щоб був успіх, і щоб ми змогли підписати Угоду про асоціацію. Це залишається найважливішою спільною метою для всіх нас», - заявив він.

Разом з тим, за його словами, міністри також відмітили, «що є зрушення, принаймні, у двох сегментах, яких ми потребуємо». Цими сегментами Лінкявічюс назвав законодавчу роботу в сфері виборчого законодавства та прокуратури. «Є позитивні коментарі Венеціанської комісії, і це треба втілити до саміту. Нам потрібні позитивні результати», - додав він.

Говорячи про «третій сегмент - вибіркове правосуддя», Лінкявічюс констатував, що зараз про це ще важко говорити. «До нас доходить різна інформація про законопроект, який буде ще прийматися», - пояснив він, маючи на увазі законопроект, прийняття якого дозволить направити Тимошенко на лікування, повідомив «Інтерфакс-Україна».

«Заклики до України - ті ж, які були до цього: йти до кінця», - резюмував він минулу дискусію.

Говорячи про конкретні дати прийняття Європейським Союзом рішення про підписання Угоди про асоціацію, міністр сказав: «Дат поки немає, але вони не суттєві. Головне, я вже говорив, що якщо Україна буде готова, то і ЄС буде готовий. Але відкладати на останній день теж погано, цього не буде».

У зв'язку з цим він висловив надію на успішне продовження місії Європейського парламенту в складі Пета Кокса та Олександра Кваснєвського. «Рекомендації місії дуже багато значать для нас і для Європейського парламенту. Для нас важлива їхня оцінка та рекомендація», - підкреслив Лінкявічюс.

Нагадаємо, підписання Угоди про асоціацію України з ЄС і створення зони вільної торгівлі вийшло на фінішну пряму. 18 вересня уряд України затвердив проект документа, який планується підписати в листопаді на Вільнюському саміті «Східного партнерства».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

697