Рада Європейського Союзу з питань торгівлі підтримує підписання Угоди про асоціацію з Україною на саміті у Вільнюсі і висловлюється за якнайшвидше тимчасове застосування Угоди у сфері глибокої і всеосяжної зони вільної торгівлі (ЗВТ).

Така позиція міністрів була висловлена за результатами засідання ради, яке пройшло у п'ятницю у Люксембурзі, про що заявив головуючий міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс.

За його словами, у ході засідання міністри обмінялися думками щодо Східного партнерства у світлі прийдешнього саміту у Вільнюсі, повідомляє «Інтерфакс-Україна»

«Саміт буде вирішальним моментом, який, як очікується, виведе економічні і політичні відносини між Європейським Союзом і країнами-партнерами на рівний, більш високий рівень. Рада висловила сильну підтримку у підписанні Угоди про асоціацію з Україною, не передбачаючи того, яке політичне рішення (щодо підписання - Ред.) буде прийняте », - заявив глава зовнішньополітичного відомства Литви.

Крім того, за словами Лінкявічюса, Рада ЄС також підкреслила, що тиск, який чинить Росія щодо країн Східного партнерства, неприйнятний .

«У цьому відношенні міністри наголошують на важливості почати тимчасове застосування з Україною глибокої і всеосяжної зони вільної торгівлі якомога швидше», - заявив він.

Як раніше повідомляв ForUm, зміна технічних регламентів, згідно з умовами дії Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з Євросоюзом, займе строк до 2-х років, адаптація митних зборів – до 3-х.

Після підписання Угоди про асоціацію з Україною, а також у разі швидкої ратифікації документа всіма 28 країнами-членами Євросоюзу, режим вільної торгівлі між підписантами документа може запрацювати вже до літа наступного року, заявив глава Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський.

Підписання Угоди про асоціацію України з ЄС та створення зони вільної торгівлі вийшло на фінішну пряму. 18 вересня уряд України затвердив проект документа, який планується підписати в листопаді на Вільнюському саміті «Східного партнерства».

Остаточне рішення щодо підписання Угоди про асоціацію з Україною буде прийняте 18 листопада, а дискусія з цього питання відбудеться на засіданні Ради ЄС 21 жовтня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

364