Створення газотранспортного консорціуму зараз малоймовірне, оскільки для цього необхідні гарантії Європи про зацікавленість в українській ГТС. Про це, як передає кореспондент ForU m'у, у ході засідання Консультативної ради з захисту прав споживачів держав-учасниць СНД заявив посол РФ в Україні Михайло Зурабов.

«Якщо європейці почнуть вкладати кошти в українську ГТС, це побічно буде підтверджувати готовність не тільки використовувати, а й отримувати певну кількість російського газу. Це,можливо, просуне переговори щодо створення газотранспортного консорціуму», - сказав він.

У той же час Зурабов вважає малоймовірним, що найближчим часом є серйозні перспективи для повернення питання про створення газотранспортного консорціуму в порядок денний.

Він підкреслив, що низка країн, включаючи Німеччину, зацікавлені у створенні енергетичних свопів. «Ми маємо виразні сигнали про альтернативні постачання російських енергоносіїв до Європи, зокрема, по «Північному потоку». Якщо він розширить потужності, то Німеччина стане пропонувати свою ГТС сусідам», - заявив посол.

Зурабов підкреслив, що в такому разі перспектива прокачування російського газу по українській ГТС погіршиться, і тоді Україні доведеться шукати власні джерела енергії, зокрема, сланцевий газ, використовувати ГТС для постачання газу з третіх країн в Україну, або скорочувати інфраструктуру ГТС.

За словами посла, той факт, що прем'єр-міністр України Микола Азаров обговорював питання перспективи української ГТС з єврокомісаром з питань енергетики Гюнтером Еттінгером, «свідчить про усвідомлення необхідності отримати найближчим часом відповіді про перспективи затребуваності української ГТС».

Як раніше повідомляв ForUm, прем'єр-міністр Російської Федерації Дмитро Медведєв вважає, що Україні не цікава модернізація її газотранспортної системи за участю Росії.

Кабінет Міністрів України затвердив робочий проект модернізації ремонту ділянки магістрального газопроводу «Уренгой-Помари-Ужгород». Модернізація газотранспортної системи (ГТС) України вимагає $5,3 млрд інвестицій.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький заявив, що Україна розраховує отримати кошти від Європейського інвестиційного банку та ЄБРР на модернізацію ГТС у вересні цього року.

У свою чергу, Росія в переговорах з Україною щодо створення консорціуму з управління газотранспортною системою пропонувала для реалізації білоруський варіант.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

168