Парламентський комітет з питань пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Верховної Ради України проситиме Генеральну прокуратуру з'ясувати, що відбувається з пенсіями інвалідів, які потерпають на психічні захворювання. Як передає кореспондент ForUm 'у, про це розповів голова парламентського комітету Валерій Сушкевич у ході прес-конференції.

Як заявив парламентарій, готується відповідний лист від імені ГПУ про необхідність перевірити факти знущань над такими інвалідами та про корупцію на пенсії. Лист буде також підписаний і омбудсменом. «Ми ретельно готуємо цей лист, це буде конкретне звернення з конкретними фактами, за підсумками рішення нашого комітету...Я як народний депутат досі не можу встановити, куди діваються пенсійні гроші цих людей», - сказав Сушкевич.

Він припустив, що йдеться про серйозні суми, адже таких інвалідів в Україні налічується 272 тисячі осіб. «І держава платить гроші тим, хто в інтернатах знущається над такими людьми», - уточнив він.

Парламентарій звернув увагу на те, що існуюча система опіки над інвалідами цієї категорії є дискримінаційною, оскільки, отримуючи опікуна, інвалід позбавляється всіх прав.

Як додав він, у Європі прийнятий механізм не піклування, а формування індивідуального простору навколо таких людей, з допомогою і підтримкою у прийнятті рішень. Народний депутат заявив, що такий вид допомоги може бути включений у поняття «соціальна послуга» нового законопроекту про соціальну допомогу інвалідам. «У багатьох і з них є залишки свідомості, інтелекту, а опікун може зробити з ними все, що завгодно», - поскаржився нардеп.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

280