Чергове засідання делегації Європарламенту в комітеті парламентського співробітництва ЄС-Україна завершилося в Страсбурзі, так і не розпочавшись. Українська частина комітету на засідання не з'явилася. Про це пише «Німецька хвиля».

«У своїй парламентській практиці я ще жодного разу не стикався з подібним», - заявив член комітету, британський депутат Чарльз Теннок. За його словами, зрозуміти і сприйняти цей крок дуже важко.

Інший член комітету, польський депутат Марек Сівець зазначив, що депутати Верховної Ради грають проти правил і що такого в історії делегації ще не траплялося. Він запропонував колегам самим поїхати в Київ і поспілкуватися з українськими партнерами в готелі за чашкою чаю, якщо офіційно їм зібратися не вдалося.

Він також висловив пропозицію написати відкритий лист для поширення в ЗМІ, в якому заявити, що засідання комітету напередодні Вільнюського саміту «було паралізовано бойкотом з боку українського парламенту». «Думаю, ми не повинні бути стримані у наших висловлюваннях», - сказав Сівець.

Як з'ясувалося, проблема полягає в тому, що після останніх парламентських виборів в Україні, які відбулися в жовтні минулого року, народні депутати не змогли прийти до згоди з приводу того, хто очолюватиме комітет з української сторони.

Офіційного пояснення такого демаршу Верховна Рада Європарламенту так і не надала, хоча ще в серпні президент ЄП Мартін Шульц надіслав на ім'я голови Верховної Ради Володимира Рибака лист, в якому просив особистого сприяння у вирішенні цього конфлікту.

Співголова комітету від Європарламенту Павел Коваль вважає, що причина спору між українськими депутатами лежить в політичних амбіціях, оскільки і члени опозиції, і члени правлячої партії хочуть здобути собі славу євроінтеграторів.

«А в результаті ми вже більше року не проводили повноцінних зустрічей і не мали можливості працювати, - сказав Коваль. - Я вважаю це великою політичною помилкою, особливо враховуючи політичні процеси напередодні Вільнюського саміту».

Коваль висловив побоювання, що його колеги в Європарламенті сприймуть такий крок українських депутатів як «загальний підхід до парламентського рівня співробітництва та його ролі в євроінтеграції України». Він також сказав, що за результатами цього засідання, яке не відбулося, євродепутати направлять лист на ім'я Шульца і Рибака, а також прислухаються до пропозиції Сівця і поїдуть до Києва, щоб неформально поспілкуватися з українськими колегами.

Одним з головних питань порядку денного засідання 9 жовтня повинен був стати обмін думками з приводу стану справ у відносинах Україна-ЄС напередодні Вільнюського саміту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

315