Верховна Рада виділила кошти для проведення повторних парламентських виборів у п'яти проблемних округах, передає кореспондент ForUm'у.

За відповідний законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» (щодо збільшення витрат Центральної виборчої комісії)» проголосували 316 депутатів.

Голова парламентського комітету з питань бюджету Євген Геллер, який представляв законопроект у сесійній залі, підкреслив, що накопичилися фінансові питання діяльності ЦВК, які потребують вирішення, в тому числі і виділення коштів на проведення виборів у проблемних округах.

«Необхідно погасити заборгованість за виконані роботи щодо створення та забезпечення функціонування системи відеоспостереження, відеозапису і трансляції зображення для спостереження за організацією і проведенням голосування та підрахунку голосів під час проведення парламентських виборів 2012 року, а також забезпечити проведення повторних парламентських виборів у проблемних округах 15 грудня 2013 року».

У зв'язку з цим пропонується виділити ЦВК з Держбюджету на 2013 рік 11 млн 209 тисяч гривень для погашення боргів за відеокамерами, 20 млн 600 тисяч гривень для проведення виборів у проблемних округах і 17 мільйонів гривень для забезпечення функціонування Державного реєстру виборців.

Загальний обсяг збільшення фінансування діяльності ЦВК становлять 48 мільйонів 800 тисяч гривень.

Нагадаємо, Верховна Рада 5 вересня призначила на 15 грудня повторні вибори народних депутатів у п'яти мажоритарних округах - №№ 94 (Обухів, Київська область), 132 (Первомайськ, Миколаївська область), 194 і 197 (Черкаська область) та 225 (Київ, Шевченківський район). Закон встановлює, що виборчих процес повторних виборів розпочинається за 60 днів до дня голосування.

ЦВК доручено оголосити про початок виборчого процесу не пізніше, ніж наступного дня після набрання чинності цього закону.

5 листопада 2012 р. Центральна виборча комісія визнала неможливим встановлення достовірних результатів голосування в мажоритарних округах №№94, 132, 194, 197, 223.

6 листопада Рада рекомендувала ЦВК призначити повторні вибори депутатів Ради в цих округах.

23 квітня Конституційний суд України відмовив у відкритті конституційного провадження у справі за конституційним поданням 54 народних депутатів України про перевибори у п'яти «проблемних округах».

Голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що 5 вересня на вечірньому засіданні Верховної Ради парламентарії можуть призначити дату виборів народних депутатів у п'яти проблемних округах.

Раніше в парламентській більшості визначилися з датою повторних виборів у семи мажоритарних округах - 22 грудня.

Лілія Брудницька,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

258