Відмовляючись від перегляду кабальної газової угоди, Росія втратить великого імпортера газу, а Україна - час і гроші, які сьогодні потрібні в соціальній сфері. На цьому акцентував прем'єр-міністр Микола Азаров, відповідаючи на запитання у Фейсбуці, повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ.

«Ми відверто говоримо своїм російським партнерам, що внаслідок вашої відмови від перегляду газових угод, втратите і ви, і ми. Ви втратите найбільшого покупця газу, а ми втратимо гроші і час, які ми могли б використовувати на вирішення більш насущних для нас сьогодні завдань, важливіших для наших людей», - сказав Азаров.

Він підкреслив, що на сьогодні це питання актуальне через дуже високу ціну на газ, яка вже перевищує 500 доларів за тисячу кубометрів, і яка зробила нерентабельною роботу багатьох вітчизняних підприємств і змушує переплачувати величезні суми у валюті.

«Спочатку ми намагалися домовитися про перегляд, але контракт, який уклала Тимошенко, був настільки невигідно для нас виписаний, що практично він не залишав нам можливості без бажання Росії його оскаржити або в судовому порядку, або переглянути його шляхом переговорного процесу. Усвідомивши, що згоди на перегляд контракту ми можемо не отримати, ми прийняли рішення розгорнути роботи зі збільшення видобутку власного газу, диверсифікації поставок, перехід від використання газу на інші джерела енергії, максимальної економії газу», - сказав Азаров, зазначивши, що всі ці роботи вимагають колосальних витрат, які уряд змушений відволікати, наприклад, від охорони здоров'я, освіти, будівництва доріг та ін.

Прем'єр-міністр підкреслив, що зараз країна знаходиться в тому становищі, коли необхідно модернізувати і промисловість, і соціальну сферу, і системи охорони здоров'я, освіти та багато інших. «Ось і доводиться вирішувати. Але в найближчі роки ми це завдання вирішимо», - запевнив Азаров.

Як повідомляв ForUm, міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький очікує, що повноцінна диверсифікація поставок газу в Україну відбудеться вже за підсумками I півріччя 2013 р.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україна реанімує свої старі родовища газу і через два-три роки вийде на самозабезпечення блакитним паливом.

Президент Віктор Янукович заявив, що Україна успішно працює над диверсифікацією поставок вуглеводнів з метою забезпечення належного рівня забезпечення національної енергетичної безпеки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1455