Міністр закордонних справ України Леонід Кожара переконаний, що газові конфлікти , подібні пережитим кілька років тому , вже не повторяться.

«Повторення ситуацій 2007 та 2009 років , які ми називаємо «газовою війною», сьогодні вже неможливі. По-перше , тому що ринок газу в Європі кардинально змінився: за короткий час Європа пройшла колосальний шлях щодо диверсифікації джерел. По-друге, тому що Україна теж досить успішно реформувала свій газовий ринок», - заявив міністр в інтерв'ю «Forbes.ua» в ході 10-ї щорічної зустрічі Yalta European Strategy.

Кожара нагадав , що Україна підписала контракт з Shell щодо освоєння родовищ сланцевого газу. Крім того, незабаром очікується підписання контракту з ExxonMobil щодо освоєння Олеського родовища сланцевого газу - він зараз готується урядом. «Це ще близько $10 млрд інвестицій», - сказав він.

Як відомо, «Газпром» і «Нафтогаз України » 19 січня 2009 року підписали два контракти: купівлі-продажу на період з 2009-го по 2019 рік і про обсяги та умови транзиту газу через Україну на 2009-2019 роки.

Для України вже діє знижка в розмірі 30% від контрактної ціни російського газу , але не більше 100 доларів за тисячу кубометрів. Механізм її надання - скасування Росією мита на постачання газу в Україну . Домовленість про знижку була досягнута в квітні 2010 року одночасно з продовженням терміну перебування Чорноморського флоту РФ в Криму після 2017 року на 25 років.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

421