Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун підтвердив, що група експертів ООН з хімічної зброї в середу повертається до Сирії, щоб продовжити вивчення повідомлень про її застосування, передає телеканал CNN.

Раніше у вівторок заступник глави МЗС РФ Сергій Рябков повідомив , що група на чолі зі шведським професором Оке Селстромом відправиться у Дамаск 25 вересня, щоб вивчити об'єкти , які ще не були розглянуті , передає РІА «Новини».

Експерти прибули до Сирії 18 серпня для перевірки заяв про застосування хімзброї в Хан аль-Ассаль (провінція Алеппо), Шейх Максуді (провінція Алеппо) і Саракебі (провінція Ідліб). У документі , представленому в ООН у понеділок , підтверджується , що під Дамаском були застосовані боєзаряди з отруйним газом зарином.

Під час нової поїздки інспектори ООН з хімзброї можуть розслідувати хіматаки 22, 24 і 25 серпня. Російська сторона раніше заявляла, що доповідь інспекторів ООН - неповна, тому що не враховує інші можливі епізоди застосування хімзброї.

Як повідомляв ForUm , російсько-американські домовленості передбачають політичне вирішення конфлікту у Сирії, про застосування сили і автоматичні санкції не йдеться, а хімзброя повинна бути знищене у найкоротші терміни.

Сирія приєдналася до Конвенції ООН про заборону хімічної зброї.

Президент Сирії Башар Асад заявив, що він має намір знищити хімзброю у своїй країні, але попередив, що це може зайняти близько року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1335