Сирія приєдналася до Конвенції ООН про заборону хімічної зброї. Про це повідомляє «Lenta.ru» з посиланням на «Reuters».

«Говорячи офіційно, Сирія стала повноправним учасником конвенції», - заявив постпред Дамаска при Організації Об'єднаних Націй Башар аль-Джафарі.

Раніше у четвер представники ООН заявили , що отримали від сирійської влади документи, які стосуються приєднання до конвенції . Офіційно зміст документів не розкривався.

Про те , що влада Сирії погодилися передати наявну в країні хімічну зброю під міжнародний контроль з метою її подальшого знищення , стало відомо 10 вересня. З цією пропозицією виступила Москва , відповівши таким чином на заяву держсекретаря США Джона Керрі про те , що в разі роззброєння Сирії Сполучені Штати можуть відмовитися від проведення військової операції у цій близькосхідній країні .

Конвенція ООН про заборону хімічної зброї почала діяти в 1997 році. На сьогодні її повноправними учасниками є , разом з Сирією , 190 країн-членів ООН. До документа не приєдналися лише КНДР , Ангола , Південний Судан і Єгипет . Ще дві країни , Ізраїль і М'янма , підписали конвенцію , але не ратифікували її.

Нагадаємо, загострення ситуації в Сирії сталося 21 серпня. Деякі ЗМІ повідомили про хіматаку в околицях Дамаска, організовану військами уряду. За даними опозиції, у результаті кількість жертв склала 1,3 тисячі осіб.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

359