Виконавчий секретар Підготовчої комісії Організації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань Лассіна Зербо вважає, що Україна зможе переконати держави , які відмовилися підписати цей Договір, змінити свою думку.

Про це, як передає кореспондент ForUm’у , він заявив у ході прес -конференції.

«Україна займає стратегічну позицію між західним і східним світом. Вона показала шлях , по якому потрібно йти для відмови від ядерних випробувань . Нам потрібен голос України у переконанні тих держав, які відмовляються підписати Договір. Я перебуваю сьогодні тут, щоб провести переговори з дипломатами і людьми, які будуть приймати політичні рішення, щоб допомогти зробити Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань міжнародним законом», - сказав Зербо.

За його словами, ті країни, які відмовляються від заборони на використання ядерної зброї, мотивують це необхідністю підвищити рівень національної безпеки.

«Я зустрінуся з членами уряду , прем'єр-міністром , віце-прем'єр-міністром. Темою нашої розмови буде підтримка України Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань , проблематика ратифікації , як Україна може подати приклад відмови від ядерного потенціалу на шляху до глобального роззброєння і миру», - зазначив він.

Крім того, Зербо нагадав , що у Малині (Житомирська область ) розташована міжнародна система моніторингу, яка зафіксувала три ядерних випробування у Північній Кореї.

«Однієї такої станції для України у принципі достатньо. Вона може служити національним інтересам України , але вона також є частиною міжнародної системи моніторингу . Я був на станції, просто щоб переконатися, що вона перебуває у хорошому стані, що вона працює. Збільшення таких станцій не є необхідністю для України», - вважає він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

241