Колишній ректор Національного університету Державної податкової служби Петро Мельник перебуває у США . Про це пише «Коммерсант Україна» з посиланням на джерело у дипломатичних колах.

«Місцезнаходження Петра Мельника було встановлене ще в середині серпня , після чого він був затриманий американською поліцією», - повідомив співрозмовник видання в МВС . Він не уточнив, у якому саме місті відбулося затримання . Слід зазначити , що , за даними ЗМІ , дочка Петра Мельника живе у Лос-Анджелесі.

Співрозмовники у МВС наголошують , що , оскільки між Україною і США немає договору про екстрадицію , домогтися видачі Петра Мельника буде складно. «Втім , нашим співробітникам буде надано можливість проводити певні слідчі дії, зокрема, допити», - розповіли джерела у МВС.

Однак, як повідомили у Генпрокуратурі , можливості для екстрадиції Мельника таки існують. «Згідно з діючою практикою, якщо з країною відсутній договір про екстрадицію , то правова допомога може бути надана на умовах взаємності. Тобто ми направляємо відповідний запит в країну , від якої хочемо отримати допомогу , а в обмін письмово гарантуємо владі цієї країни , що в майбутньому розглянемо їхній запит про надання аналогічного виду правової допомоги», - пояснили в ГПУ. Для вирішення питань про екстрадицію в такій ситуації підключаються дипломатичні канали.

«Уповноважений орган нашої держави направляє у Міністерство закордонних справ запит про надання правової допомоги , а потім МЗС дипломатичним шляхом передає запит компетентному органу країни, якій адресовано запит», - зазначили у ГПУ.

Крім того , як повідомили в Генпрокуратурі , запит на екстрадицію може бути направлений на підставі запиту й іншої країни.

Як раніше повідомляв ForUm , Мельник був затриманий 27 липня співробітники Головного управління внутрішньої безпеки Міністерства доходів і зборів спільно з ГУБОЗ МВС України . Він вимагав та отримав від двох українців хабара в розмірі 40 тис. і 80 тис. грн за вступ їх родичів у свій вуз .

7 серпня на екс-ректора наділи електронний браслет.

9 серпня він втік з-під домашнього арешту.

13 серпня він оголошений у міждержавний розшук , а 14 серпня - в міжнародний .

27 серпня Захарченко заявив , що правоохоронні органи встановили місце знаходження Мельника і готуються до його затримання та екстрадиції в Україну .

Міліціонерам , які допустили втечу Мельника , загрожує до п'яти років в'язниці.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

305