Міністр закордонних справ Леонід Кожара заявляє, що Україна виступає за використання міжнародних політико-правових механізмів для врегулювання конфлікту у Сирії. Про це він сказав в ефірі телеканалу ICTV.

«Перш за все, нас турбує те, що вперше більш ніж за десять років (йде) громадянська війна. Такий потужний конфлікт у безпосередній близькості до кордонів України. Друге, що нас турбує, що, можливо, і є цьому багато свідчень, під час війни було використано зброю масового знищення (хімічну зброю)», - сказав Кожара.

За його словами , для України в даній ситуації є актуальними три питання: ставлення світової спільноти до факту використання хімічної зброї; припинення гуманітарної катастрофи; українці, які ще залишаються на території Сирії.

Говорячи про політичне врегулювання ситуації у Сирії , Кожара підкреслив , що Президент Віктор Янукович раніше чітко виклав позицію України, повідомляють «Українські новини».

«Ми виступаємо за те , щоб всі політико-правові , міжнародні та дипломатичні засоби були використані», - сказав Кожара.

При цьому він нагадав , що, згідно з міжнародним правом, конфлікти такого характеру вирішуються на засіданні Ради Безпеки ООН.

«Ви знаєте , що рішенням ООН надсилалася група експертів , вони отримали , наскільки нам відомо , необхідні докази і дані , і ці дані будуть надані саме для розгляду для самої ООН і для Ради Безпеки», - додав Кожара.

Дипломат зазначив , що Україна як член ООН підтримує статут і діяльність цієї організації.

Нагадаємо , загострення ситуації у Сирії сталося 21 серпня. Деякі ЗМІ повідомили про хіматаку в околицях Дамаска, організовану військами уряду. За даними опозиції , кількість жертв склала 1,3 тисячі осіб.

За даними американських ЗМІ , президент США Барак Обама може прийняти рішення про початок військової операції проти режиму у Сирії навіть у тому разі , якщо не отримає підтримки конгресу США .

Президент Росії Володимир Путін заявив , що США повинні представити інспекторам і Раді Безпеки ООН докази застосування хімічної зброї у Сирії урядовими військами.

1 вересня держсекретар США Джон Керрі заявив , що американська влада має докази застосування хімічної зброї під Дамаском .

Президент України Віктор Янукович заявив , що Україна виступає проти розв’язання ситуації у Сирії військовими методами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

458