У 2013 році під час оздоровлення загинули 3 дитини , а 14 були травмовані. Про це повідомив начальник Головного управління захисту прав і свобод дітей Генеральної прокуратури Володимир Вишинський , повідомляє Відділ зв'язків із засобами масової інформації ГПУ.

За його словами , у ході перевірок додержання прав дітей на оздоровлення та відпочинок органами прокуратури було виявлено численні правопорушення . «Генеральною прокуратурою України проведено перевірку у міністерствах соціальної політики , освіти і науки , охорони здоров'я України та узагальнено стан прокурорського нагляду у цьому напрямі» , - сказав він.

За словами Вишинського , було встановлено , що вказаними міністерствами і місцевими органами виконавчої влади , на які покладено реалізацію державної політики та контроль у цій сфері , не вжиті дієві заходи щодо забезпечення доступності та якості оздоровчих послуг , не створені умови для зміцнення здоров'я дітей та ослаблена міжвідомча координація на цьому напрямку.

«Так , наприклад , всупереч вимогам закону забезпечено оздоровлення менше 50% дітей шкільного віку . Крім цього, порушуються права на оздоровлення дітей , які потребують особливої ​​уваги (діти-сироти , діти , позбавлені батьківського піклування , інваліди , потерпілі внаслідок Чорнобильської катастрофи тощо» , - зазначив він.

Також , додав Вишинський , міністерствами та органами виконавчої влади на місцях не здійснюються належним чином заходи щодо збереження та розвитку дитячих оздоровчих установ, що не ініціюється питання виділення коштів на їхню реконструкцію , ремонт будівель та приміщень.

«Внаслідок цього в останні роки більше 100 із таких закладів закриті. У той же час виявлено факти незаконного використання бюджетних коштів , виділених на розвиток дитячих таборів . Також допускається незаконне відчуження земельних ділянок оздоровчих установ» , - зазначив він.

Особливе занепокоєння , наголосив начальник Головного управління , викликають порушення прав дітей на належні і безпечні умови оздоровлення . «Вдумайтеся , у цьому році під час оздоровлення травмовано 14 дітей та 3 дитини загинули» , - сказав він.

За його словами , у ході перевірок також було встановлено , що у більшості дитячих оздоровниць не забезпечено якісне та повноцінне харчування . Порушуються права дітей на безпечне перевезення до дитячих закладів оздоровлення і т.д.

Вишинський повідомив , що, крім зазначених, були встановлені і порушення при експлуатації атракціонної техніки , спортивних і дитячих майданчиків.

Підсумовуючи , начальник Головного управління повідомив , що всього за результатами перевірки додержання прав дітей на відпочинок та оздоровлення прокурорами розпочато 40 проваджень , внесено 1011 подань , до відповідальності в даний час притягнутий 291 службовець , із яких 67 - контролюючих органів. Заявлено 17 позовів , поновлено права понад 300 тис. дітей , відшкодовано 1,3 млн грн , попереджено відчуження 25 га земельних ділянок дитячих установ.

«З метою усунення виявлених порушень закону внесено подання міністрам соціальної політики , охорони здоров'я , освіти і науки . Також про стан дотримання законодавства , спрямованого на захист прав дітей на відпочинок та оздоровлення , проінформовані Президент України і Кабінет Міністрів України» , - резюмував він.

Нагадаємо , 30 травня у санаторії «Юність» внаслідок обвалення балкона третього поверху дві дівчинки зі Львова отримали травми і були госпіталізовані. Одна із них від поранень померла . Спальний корпус санаторію , де обвалився балкон , побудований у 1906 році.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

216