Спеціальний представник України з питань Близького Сходу та Африки Геннадій Латій висловив глибоку стурбованість української сторони у зв'язку із захопленням і утриманням озброєними громадянами Лівії судна «Етель», екіпаж якого складається із 19 громадян України.

Про це йдеться у коментарі Департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України.

«Самовільні дії озброєних лівійських громадян розглядається українською стороною як недружня акція, яка свідчить про неспроможність офіційної лівійської влади контролювати ситуацію з дотриманням законності в країні», - йдеться в повідомленні.

У відомстві зазначили, що 19 липня у МЗС України був викликаний Тимчасовий повірений у справах Держави Лівія в Україні Альхаді Асбеї у зв'язку із зазначеним інцидентом.

Латій зажадав негайного звільнення судна і його екіпажу відповідно до норм міжнародного права, забезпечення безпеки наших моряків під час стоянки судна в порту, а також проведення всебічного і неупередженого розслідування цього інциденту, щоб уникнути повторення подібних випадків у майбутньому.

Представнику лівійського посольства була вручена відповідна нота МЗС України.

Нагадаємо, 17 липня у порту Бенгазі озброєними громадянами Лівії захоплене і на даний момент утримається судно «Етель», що прибуло в країну під прапором Сент-Кітс і Невіс, екіпаж якого складається із 19 громадян України.

Вночі 18 липня на борт судна піднялися невідомі озброєні особи, захопили трьох членів екіпажу і вивезли їх у невідомому напрямку. Пізніше їх повернули на судно.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

244