Традиція створення тіньових урядів навряд чи вкорениться в українській політиці. Про це заявив голова Верховної Ради України Володимир Рибак у статті «Політичні тіні ... і політичні реальності», опублікованій у парламентській газеті «Голос України» у п'ятницю.

Глава ВР зазначив, що, як правило, тіньова політика має дві головні місії: неупереджено критикувати чинний уряд і пропонувати альтернативні урядовим програми розвитку держави.

За словами спікера, причина приреченості тіньової політики проста і очевидна. «Українські політики, за рідкісним винятком, намагаються будувати свою тіньову політику, так би мовити, «на одній нозі» - на нищівній і далеко необ'єктивній критиці уряду. При цьому вони забувають про другу найважливішу опору тіньової політики - альтернативні урядовим програми. Ще менше вони піклуються про контрольні функції опозиції, про те, щоб бути урядовою «тінню», яка відтіняє можливі прорахунки уряду і коригує їх власними конкретними програмами і пропозиціями», - цитує слова політика прес-служба ВР.

На його думку, тіньова політика, не встигнувши сформуватися в Україні, деградувала у своєрідну політику «політичних тіней», які «відчайдушно прагнуть повернутися в реальну політику, не пропонуючи ні державі, ні людям конструктивних ідей, інноваційних реформ суспільства або масштабних програм творення».

«Вся енергія і політичні уподобання цих опозиційних політичних тіней минулого спрямовані на критику, точніше, нестримне критиканство всього і вся в країні. Тактика це чи стратегія - зрозуміти складно, але наслідки такої політики вже проявляються у настроях суспільства, втраті орієнтирів окремими соціальними групами, розчаруванні в інститутах влади, в тому числі і парламенті, звідки і виходить ця вселенська критика», - підсумував Рибак.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

261