Парк Гезі на площі Таксім у Стамбулі продовжує залишатися «серцем антиурядового руху» Туреччини: це громадське місце владі навіть не вдається відкрити для загального користування так, щоб при цьому не спровокувати нові акції протесту.

Вчора, як і було обіцяно, відбулася церемонія відкриття парку, проте вже через три години людей почали виганяти з цього місця відпочинку.

Парк був відкритий всього три години. Після того, як усіх відпочивальників вивели з Гезі, поліція блокувала виходи у парк, а також перекрила кілька вулиць, повідомляє «NEWSru.com».

О сьомій годині демонстранти збиралися знову влаштувати акцію протесту в парку, але до того часу його вже закрили, а поліцейські розігнали натовп водою.

Нагадаємо, протести у Стамбулі спалахнули 31 травня після жорсткого придушення поліцією мирної екологічної акції. Згодом опозиційні виступи пройшли у столиці Туреччини Анкарі та інших містах країни.

Внаслідок сутичок жителів Туреччини з поліцією під час цих маніфестацій загинули чотири людини, ще 4500 були поранені. У ході протестів вимоги припинити перебудову парку переросли у політичні: демонстранти вимагали відставки прем'єр-міністра, якого звинуватили в авторитаризмі та ігноруванні інтересів майже половини населення країни.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

227