Проводити повторні вибори у п'яти проблемних округах краще у позавідпустковий період, вважають у Центральній виборчій комісії.

«З точки зору організаційного аспекту, точки зору ЦВК - для комісії, очевидно, більш зручно було б проводити ці вибори не у відпускний період», - заявив заступник голови ЦВК Андрій Магера в ексклюзивному інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

«По-перше, хотілося б, щоб у виборах взяли участь і висловили свою політичну волю якомога більша кількість з виборців», - пояснив він.

Також, на його думку, це більш доцільно у плані організації роботи виборчих комісій.

При цьому заступник глави ЦВК підкреслив необхідність врегулювання у законодавчому порядку низки моментів.

«У разі, якщо буде прийнятий закон і буде законодавча база для проведення цих виборів, особливих якихось проблем я не бачу. Головне, щоб законодавець дуже чітко врегулював моменти, які повинні бути впорядковані спеціальним законом», - зазначив він.

На його думку, законопроект, підготовлений Міністерством юстиції, «занадто сирий для прийняття у тому вигляді, в якому зараз напрацьовується», і ЦВК готує свої пропозиції до нього.

«Я особисто не хочу, щоб тут була засвідчена позиція всієї комісії як державного органу. Вважаю, що є, принаймні, два проблемні моменти у цьому законопроекті: передача повноважень щодо реєстрації кандидатів у народні депутати в одномандатних округах окружним комісіям від ЦВК і обмеження максимального розміру виборчого фонду кандидатів», - пояснив Магера.

«На жаль, є негативний досвід роботи територіальних виборчих комісій на місцевих виборах, які дуже часто безпідставно відмовляли у реєстрації кандидатів на місцевих виборах. Ми знаємо цю проблему. Я вважаю, що ЦВК впорається з цим набагато краще», - зазначив він.

Магера вважає, що не варто обмежувати розмір виборчого фонду кандидатів, тому що «чим буде більше обмежень, тим просто більше грошей піде в тінь».

Заступник голови ЦВК також повідомив, що грошей у держбюджеті на проведення повторних та проміжних виборів народних депутатів немає.

«Раніше у державному бюджеті ці кошти були. На сьогоднішній день саме в держбюджеті їх вже немає. Ви знаєте, що є серйозні проблеми з витратами держбюджету України і, очевидно, ці кошти були перерозподілені на інші цілі», - констатував він.

За його словами, мова йде про суму у розмірі 21,415 млн грн. Тепер гроші на проведення повторних виборів відповідним законом пропонується виділити із резервного фонду держбюджету.

Як раніше повідомляв ForUm, фракція Партії регіонів готова підтримати законопроект Кабінету Міністрів, який передбачає, що дату виборів у семи проблемних округах повинен визначити Центрвиборчком.

Нагадаємо, уряд розробив нормативну базу для проведення повторних виборів до Верховної Ради України в одномандатних округах, в яких на попередніх виборах було неможливо встановити результати.

5 листопада 2012 року Центральна виборча комісія визнала неможливим встановлення достовірних результатів голосування у мажоритарних округах №№94, 132, 194, 197, 223.

6 листопада Рада рекомендувала ЦВК призначити повторні вибори депутатів Ради у цих округах.

23 квітня Конституційний суд України відмовив у відкритті конституційного провадження у справі за конституційним поданням 54 народних депутатів України про перевибори у п'яти «проблемних округах».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

161