Європейський Союз розглядає Україну винятково як партнера і готовий допомагати українській стороні в її євроінтеграційних прагненнях. Про це у коментарі кореспонденту ForUm'у заявив радник-посланник, заступник посла посольства Чеської Республіки в Україні Павел Бучек.

Дипломат підкреслив, що досвід Чехії в її євроінтеграції має стати прикладом для України.

У цьому контексті Бучек зазначив, що як би кому не здавалося, але питання перспективи членства України у ЄС має стати для українців другорядним. «З досвіду нашої країни можу з упевненістю сказати, що головне - це не членство, а трансформація суспільства та економіки в європейські цінності», - сказав він.

Бучек також додав, що ЄС ні в якому разі не хоче бути для України «професором або вчителем». За його словами, європейська сторона розглядає Україну винятково як партнера, намагаючись побудувати відносини на партнерських засадах.

Дипломат також уточнив, що ЄС буде допомагати Україні на її шляху до євроінтеграції. «Ми не хочемо критикувати, а навпаки, хочемо допомагати вам у сферах юстиції, самоврядування, розвитку туризму, збереження культурної спадщини і т.д. Наприклад, Чехія дуже багато може дати Україні у сфері освіти, оскільки у вас зараз проходять реформи у цій сфері», - резюмував він.

Як раніше повідомляв ForUm, 15 травня поточного року Європейська комісія схвалила проект рішення Ради ЄС про підписання Угоди про асоціацію з Україною.

Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна працює над виконанням критеріїв Європейського Союзу для підписання Угоди про асоціацію.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров переконаний, що Україна виконає всі необхідні умови для підписання Угоди про асоціацію з ЄС на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

207