В Україні у період з 2009-го до 2012 року кількість випадків подвірного забою зменшилася на 8,4%. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

«Все більше селян здають худобу для забою на спеціалізовані підприємства. Держава ж, зі свого боку, намагається створити належні умови, щоб сільгоспвиробникам було вигідніше здавати худобу на спеціалізовані підприємства, ніж забивати її вдома. Уряд з цього року запровадив новий напрям державної підтримки, згідно з яким за проданих на забій і переробку ВРХ та свиней, селянам, фермерам і кооператорам виплачується дотація. Зараз ми нарахували 8,6 мільйона гривень за цією програмою», - зазначив Присяжнюк.

Міністр також роз'яснив, що з 1 січня 2015 р. селянам не будуть повністю забороняти здійснювати подвірний забій худоби. Згідно із Законом України «Про безпечність та якість харчових продуктів», будуть вводитися лише певні обмеження.

«Селяни не зможуть здійснювати забій більше 5 голів ВРХ, свиней, птиці або кроликів на день. Якщо виникне необхідність, то вони зможуть зробити це на бойні, яка зареєстрована ветеринарною службою і має експлуатаційний дозвіл. Це дозволить забезпечити споживача якісним вітчизняним м'ясом», - поінформував міністр.

Зараз в Україні працюють понад 770 підприємств по забою тварин, які можуть приймати до 57 тисяч голів ВРХ та 117 тисяч свиней на добу. Цих потужностей достатньо для того, щоб забезпечити забій худоби, яку тримають одноосібники.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

272