Глава меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемільов («Батьківщина») має намір залучити іноземних лікарів для експертизи стану здоров'я свого сина Хайсера, який звинувачується в убивстві. Глава меджлісу не згоден з думкою кримських медиків, які стверджують, що на момент скоєння злочину Хайсер Джемільов був здоровий, пише «Комерсант-Україна».

Підозрюваний раніше страждав від психічного розладу і проходив лікування у Туреччині, тому 5 червня він був поміщений у Кримську республіканську клінічну психіатричну лікарню №1, щоб пройти судово-психіатричну експертизу.

Фахівці клініки схиляються до того, що на момент скоєння злочину Хайсер був психічно здоровий. «Зараз він у пригніченому стані, у нього серйозна депресія. Але колеги думають, що це пов'язано з перенесеним стресом внаслідок трагедії, а не з хронічною патологією. Він так толком і не пояснив, що сталося у той день. Каже мало, неясно. Мовляв, рушниця була не заряджена, він з нею просто возився. Потім впадає у ступор, починає плакати», - сказав один зі співробітників лікарні.

Джемільов-старший не згоден з думкою лікарів. «На момент скоєння злочину мій син не був здоровий хоча б тому, що він лікується вже п'ять років і приймає ліки. Діагноз сформульовано як нервовий розлад. Те, що експертиза стверджує протилежне, мабуть, вигідно діючій владі Криму, - заявив він. - Але цей висновок буде не останнім, ми домовилися запросити для незалежної експертизи іноземних лікарів. Це відбудеться після того, як ми отримаємо офіційний висновок кримських медиків».

У кримському ГУ МВС виданню повідомили, що «з першого дня слідства у процес ніхто не втручається». Разом з тим, за даними міліції, Джемільов, який є господарем зброї, досі не дав дозволу на огляд кімнати, де вона зберігалося. Глава меджлісу не бачить сенсу в цих діях. «Якби вони захотіли провести огляд у день вбивства, ніхто б не перешкоджав. Тепер, можливо, вони розраховують знайти умови неналежного зберігання зброї або інші факти, що говорять проти мене як проти народного депутата. Зброя у мене зберігалася належним чином. Син сказав, що заліз через фрамугу у мій кабінет, дістав ключі і взяв зброю із сейфа. Він не контролює себе. Я у нього питав: «Навіщо ти це зробив?» Жодної відповіді я не почув. Він повторює тільки одне: «Так вийшло», - розповів Джемільов.

Як повідомляв ForUm, 32-річного Хайсера Джемільова затримали 27 травня на місці вбивства - у дворі його будинку в Бахчисараї. Від пострілу в голову загинув місцевий житель, 44-річний Февзі Едемов - будівельник, який іноді допомагав родині лідера меджлісу. Міліція відкрила кримінальне провадження за ч.1 ст.115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство).

28 травня Київський районний суд Сімферополя обрав для молодшого сина лідера Меджлісу кримськотатарського народу, народного депутата Мустафи Джемільова - Хайсера, підозрюваного в убивстві людини, запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком на 60 днів. Повідомлялося про намір змінити цей запобіжний захід.

За словами Мустафи Джемільова, Хайсер у 2008 році лікував психічний розлад у клініці Туреччини, а також пробував марихуану.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

197