Адміністрація президента США Барака Обами ухвалила рішення про відправлення сирійським повстанцям стрілецької зброї, протитанкових комплексів, а також боєприпасів до них, пише The New York Times.

Співрозмовники видання, проте, підкреслили, що в даний момент навіть не обговорюється можливість озброєння противників Башара Асада переносними зенітно-ракетними комплексами, яких вони потребують найсильніше.

Про те, що принципове рішення озброїти сирійських повстанців вже прийняте, повідомлялося днем ​​ раніше. Однак тоді не було відомо, які саме види зброї американці збираються направити до Сирії.

Майже одночасно з цим Білий дім звинуватив сирійську владу у кількох випадках застосування хімічної зброї проти мирного населення і повстанців. Раніше Обама говорив, що використання ЗМУ стане «червоною рискою», перетин якої буде означати початок американського втручання у конфлікт.

Зовнішньополітичні та оборонні радники Обами ще у 2012 році говорили йому, що всебічна допомога сирійським повстанцям може швидко завершити конфлікт, проте президент США тоді віддав перевагу ні в що не втручатися, пише «Lenta.ru».

У результаті цієї бездіяльності, а також втручання «Хізбалли» і Ірану, бої у Сирії посилилися, повстанці почали втрачати позиції, а офіційний Дамаск встановлювати контроль над раніше повстанськими районами. Тільки в цій ситуації Вашингтон і його європейські союзники терміново відмовилися від стратегії повного невтручання, вирішивши поставляти зброю повстанцям.

За даними The New York Times, багато радників Обами (особливо у Державному департаменті) зараз підштовхують президента до більш рішучих кроків щодо режиму Башара Асада. Йдеться, зокрема, про бомбардування сирійських злітно-посадкових смуг, здатних придушити активність авіації. Проте в Білому домі поки утримуються від слідування цим рекомендаціям, заявляючи, що поки подібні варіанти навіть не розглядаються.

Як раніше повідомляв ForUm, президент США Барак Обама прийняв рішення про військову підтримку сирійської опозиції.

Нагадаємо, сирійська громадянська війна триває більше двох років. За цей час жертвами збройного протистояння стали понад 90 тисяч осіб. Спроби світової спільноти завершити конфлікт миром ніяких результатів не дають.

На початку травня повідомлялося, що Сирія після обстрілу передмістя Дамаска націлила свої ракети на Ізраїль. Дамаск розцінив тоді нанесений ВПС Ізраїлю удар «як оголошення війни» і оголосив про намір вжити у відповідь заходи, не уточнивши, якими саме вони будуть.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

182